zondag 2 december 2018

Tussen de regels #114

Elke zondag verzamel ik in Tussen de regels het laatste nieuws uit boekenland. Deze week meer over de BNG Bank Literatuurprijs, de Kinderboekenweek 2019 en het spijtige overlijden van Luc Deflo eerder deze week.* Misdaadauteur Luc Deflo overleed maandagavond op zestigjarige leeftijd. De schrijver was al langer ziek en moest ook verstek laten gaan voor zijn signeersessie op de Boekenbeurs. Deflo schreef vijfendertig voornamelijk psychologische thrillers die zich vaak in Mechelen afspelen. Van zijn boeken werden er in Vlaanderen zo'n 650 000 verkocht.

* De genomineerden voor BNG Bank Literatuurprijs werden afgelopen week bekend gemaakt. De BNG Bank Literatuurprijs is een oeuvreprijs bedoeld voor Nederlandstalige auteurs van 40 jaar of jonger, die twee of meer literaire prozawerken op hun naam hebben staan en die nog niet doorgebroken zijn. Ook hebben ze geen grote literaire prijs gewonnen. De winnaar ontvangt een bedrag van 15.000 euro en een sculptuur. De drie genomineerden zijn Merijn de Boer (De geur van miljoenen), Bertram Koeleman (Het wikkelhart) en Nina Polak (Gebrek is een groot woord). De winnaar kennen we op  9 januari.

* De Nederlandse astronaut André Kuipers schrijft samen met illustrator Natascha Stenvert het prentenboek voor de Kinderboekenweek 2019. Tijdens de volgende editie, die zal plaatsvinden van 2 oktober tot en met 13 oktober 2019, staan voertuigen centraal. 

* De roman Troost van Ronald Giphart wordt een televisieserie. Producent BlazHoffski heeft de rechten van het succesvolle boek gekocht. Wanneer de serie te zien zal zijn en wie erin mee zal spelen, is nog niet bekend.

* Ook de verhalen Roald Dahl zullen een vervolg krijgen op het kleine scherm. Netflix is van plan om animatieseries te maken gebaseerd op Sjakie en de Chocoladefabriek, Matilda, De GVR, De Griezels, Sjakie en de grote glazen lift en Joris en de geheimzinnige toverdrank. De productie zou begin volgend jaar starten.

* Margaret Atwood zal een vervolg schrijven op haar bestseller The Handmaid's Tale uit 1985. Dat meldt de schrijfster op Facebook. Het vervolg, dat The Testaments zal heten, zal zich vijftien jaar na het einde van het eerste boek afspelen. Drie vrouwen krijgen daarin het woord en gaan verder in op het verhaal van het eerste boek.

Fijne zondag!


Geen opmerkingen:

Een reactie posten