zondag 14 oktober 2018

Tussen de regels #107

Elke zondag verzamel ik in Tussen de regels het boekennieuws van de afgelopen week. Zo werden er deze week weer een paar literaire prijzen uitgereikt en kennen we ook de genomineerden voor de Hercule Poirotprijs.


* Maryse Condé uit Guadeloupe heeft de alternatieve Nobelprijs voor Literatuur gewonnen. "Ze beschrijft de ravage van het kolonialisme en de chaos daarna in een precieze taal. Magie, droom, terreur en liefde zijn altijd aanwezig in haar werk. Fictie en realiteit zijn verweven.", aldus de jury. De echte Nobelprijs wordt dit jaar niet uitgereikt na de #MeToo-schandalen binnen de jury. 

* Op 28 oktober, de openingsdag van de Boekenbeurs, wordt ook de winnaar van de 21ste Hercule Poirotprijs bekend gemaakt. Sinds deze week weten we welke schrijvers nog kans maken op de prijs. Genomineerden zijn Toni Coppers (De jongen in het graf), Jos Pierreux (Niets erger dan spijt), Kevin Valgaeren (Blackwell), Jan Van der Cruysse (Bling Bling 3) en Bob Van Laerhoven (Dossier Feuerhand). 

* De Bronzen Uil 2018, prijs voor de beste Nederlandstalige debuutroman, gaat naar Dochter van de Antwerpse Lenny Peeters. Ze werd unaniem als winnaar naar voren geschoven door de vijfkoppige jury.

* Peter Verhelst is de eerste winnaar van de Sybren Poletprijs, een nieuwe literaire oeuvreprijs voor experimentele Nederlandstalige schrijvers. De prijs zal elke drie jaar door een jury worden uitgereikt, waarbij de winnaar 35 000 euro krijgt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten