zondag 7 oktober 2018

Tussen de regels #106

Ook deze week viel er weer heel wat te beleven in boekenland. Zo vierde Matilda haar dertigste verjaardag, sleepte Annet Schaap de Gouden Griffel in de wacht en lanceerde Hebban zijn allereerste Hebban 1000.


* Matilda, de kleine boekenwurm ontsproten aan het brein van Roald Dahl, mocht deze week 30 kaarsjes uitblazen. Op de website van De Standaard kun je De Grote Vriendelijke Roald Dahl-quiz doen. Ik scoorde 10 op 14, doe jij beter?

* Annet Schaap heeft de Gouden Griffel gewonnen voor haar prozadebuut Lampje. De schrijfster en illustratrice kreeg de prijs voor het best geschreven kinderboek op het Kinderboekenbal in Amsterdam. Eerder won ze ook al de Nienke van Hichtum-prijs en de Woutertje Pieterse Prijs voor het boek. Wat ik van Lampje vond, kun je hier lezen.

* En er volgde deze week nog meer leuk nieuws over Lampje: het boek wordt ook bewerkt tot een theatervoorstelling! In december volgend jaar gaat die in première in Maaspodium Rotterdam. Daarna volgt een theatertournee door Nederland tot en met maart 2020.

* NRC-redacteur Ellen de Bruin sleept de Anton Wachterprijs 2018 in de wacht. Deze tweejaarlijkse onderscheiding wordt uitgereikt aan de auteur van het beste literaire prozadebuut. De Bruin krijgt de prijs voor haar roman Onder het ijs.

* Sinds deze week kun je je bezoekje aan de Antwerpse Boekenbeurs alvast beginnen plannen. Het programma met alle auteursbezoeken en signeersessies staat namelijk online!

* Afgelopen week lanceerde lezersplatform Hebban zijn allereerste Hebban 1000, een lijst met de duizend mooiste boeken aller tijden. Lezers konden hiervoor deze zomer hun persoonlijke top 25 insturen. De eerste plek is voor Tolkiens In de ban van de ring. De volledige lijst kun je hier terugvinden. Geen zin om zelf door de lijst te scrollen? Tessa zette een aantal opvallende dingen op een rijtje op haar blog en Sandra maakte er een speciaal draadje voor op haar Twitterpagina.

Welk boek staat bij jou met stip op één?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten