vrijdag 28 september 2018

RECENSIE | Asem - Leen Dendievel

Je hart gaat als een razende tekeer, zweetparels op je voorhoofd, een ijzeren gordijn blokkeert je borstkas en je longen zijn te klein om te ademen. Ga je dood? Ben je ziek? Of gewoon gek?

Neen, je gaat niet dood, toch nu nog niet. Je bent bang, in paniek. Je lijf wil je iets vertellen. Naar schatting heeft de helft van de bevolking last van een of meerdere angsten. Ook Leens getikte hart ging haar levensritme verstoren. In Asem gaat ze op zoek naar de oorzaak van haar paniekaanvallen. Wat gebeurt er in je hoofd tijdens zo'n aanval? En kan je er iets aan doen om ze te voorkomen?


Toen ik hoorde dat Leen Dendievel een boek had geschreven over paniekaanvallen en angststoornissen, was ik in eerste instantie sceptisch. Tot ik haar op televisie zag en hoorde praten over haar ervaringen. Wat ze vertelde had zomaar over mij kunnen gaan. Haar verhaal was zó herkenbaar dat ik de dag erna naar de boekenwinkel rende en Asem kocht.

Asem is niet het zoveelste "BV-boek". Niet alleen hanteert Leen een vlotte pen, ze weet ook waarover ze praat. Enerzijds vertelt ze heel openlijk over haar paniekaanvallen, anderzijds kadert ze deze ook door te praten met experts en artsen. Verder delen ook andere bekende en minder bekende Vlamingen hun ervaringen. 

De opbouw van het boek vond ik wat ongestructureerd en soms springt Leen van de hak op de tak. Los daarvan leest haar relaas heel prettig en wordt alles klaar en duidelijk uitgelegd. Regelmatig kreeg ik het gevoel dat het boek over mezelf ging.

Naast getuigenissen en quotes, deelt Leen ook een aantal concrete tips en adviezen om beter om te gaan met angst en paniekaanvallen. Vooral de voedingsadviezen vond ik heel interessant. Dat hoofdstuk had gerust uitgebreider mogen zijn. Ook miste ik bijvoorbeeld een concrete ademhalingsoefening, of een verwijzing daarnaartoe.

Door de combinatie van herkenbare ervaringen en duiding van specialisten zorgt Asem voor geruststelling, anders kan ik het niet omschrijven. Weten dat je niet de enige bent die bang is, is een fijne gedachte.


Asem
Leen Dendievel
Aantal pagina's: 256
ISBN 9789492958174
Uitgeverij Horizon (augustus 2018)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten