zondag 5 augustus 2018

Tussen de regels #97

Ook Tussen de regels is weer helemaal terug van weggeweest! Vanaf vandaag staat weer elke zondag het boekennieuws van de afgelopen week voor je klaar. Deze week o.a. meer over Hillary Clinton als filmproducer en de oudste bibliotheek van Duitsland.* Vanaf volgend jaar zal er een gelijke verdeling komen tussen het aantal mannen en vrouwen die het Boekenweekgeschenk en -essay mogen schrijven. Dat werd beslist na overleg tussen organisator Stichting CPNB en de initiatiefnemers van een door zo'n zevenhonderd auteurs ondertekende petitie. Zij uitten felle kritiek op het thema van de volgende editie: "de moeder, de vrouw".

* Hillary Clinton werkt samen met het productiebedrijf van Steven Spielberg aan een verfilming van het boek The Woman's Hour: The Great Fight to Win the Vote van Elaine Weiss. Het boek verscheen in maart van dit jaar en gaat over activisme rondom vrouwenstemrecht.

* Uitgeverij Nijgh & Van Ditmar gaat de Nederlandse vertaling van Ten Steps to Nanette uitgeven. Het boek van de Australische stand-upcomedian Hannah Gadsby maakt op dit moment furore dankzij de verschijning van haar voorstelling Nanette op Netflix. Het boek zou in de loop van volgend jaar verschijnen.

* Margaret Atwood, de schrijfster van A Handmaid's Tale, reageert voor het eerst op het wereldwijd verschijnen van de karakteristieke rode jurken met witte kapjes tijdens o.a. pro-abortusprotesten. De jurk wordt door veel vrouwen in de wereld gebruikt als "protest tegen kwesties die te maken hebben met de vordering van vrouwenlichamen door de staat", aldus Atwood. "Wat het kostuum echt aan kijkers vraagt, is: willen we in een slavenstaat leven?", zegt ze aan The Guardian.

* Bij opgravingen in Keulen hebben archeologen de fundamenten ontdekt van wat aantoonbaar de oudste bibliotheek in Duitsland is. Het bouwwerk dateert uit de tweede eeuw. Beeld je het maar eens in: een gebouw van 20 bij 9 meter met vermoedelijk twee verdiepingen waar duizenden boekrollen uitgeleend konden worden. Fantastisch toch?!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten