zondag 1 juli 2018

Tussen de regels #96

Wegens een acuut gebrek aan boekennieuws was er vorige zondag voor één keer eens geen Tussen de regels. Gelukkig heb ik deze week wel wat nieuwtjes kunnen verzamelen. Over Write Now! bijvoorbeeld, of de Prijs van de Nederlandse Kinderjury.* De waanzinnige boomhut van 78 verdiepingen (Andy Griffiths & Terry Denton) en Het leven van een Loser 11 - Drie keer niks (Jeff Kinney) zijn de winnaars van de Prijs van de Nederlandse Kinderjury 2018 geworden. Naast de publieksprijzen reikte de Senaat van de Nederlandse Kinderjury ook nog zijn eigen prijs uit in de twee leeftijdscategorieën. Deze Pluim van de Senaat ging in de categorie van de jongste kinderen naar De (nogal) ijzingwekkende zoektocht van Herre. (Marte Jongbloed). In de categorie van tien tot twaalf jaar was deze prijs voor IzzyLove 7 – Expeditie vriendschap (Manon Sikkel).

* ALSC, een Amerikaanse organisatie voor jeugdbibliotheken, heeft de Laura Ingalls Wilder Award, een prestigieuze boekenprijs, een andere naam gegeven. De auteur van Het kleine huis op de prairie zou in haar boekenreeks racistische taal hebben gebruikt. De boekenprijs heet nu de Children's Literature Legacy Award.

* De negentienjarige Anne Giesen uit Nederlands Limburg won afgelopen week Write Now! 2018 met haar verhaal Regendagen. De Vlaamse Marie Borremans werd tweede met Wegens omstandigheden tijdelijk gesloten. De derde prijs ging naar Marjolijn van de Gender voor haar verhaal Marmer. Write Now! is de grootste schrijfwedstrijd voor jongeren van 15 tot en met 24 jaar van Nederland en Vlaanderen. Oud-winnaars zijn o.a. Lize Spit, Marijn Sikken en Maartje Wortel.

* De shortlist voor de Europese Literatuurprijs 2018 is bekend gemaakt. Vijf boeken maken nog kans op deze prijs voor de beste, vertaalde Europese roman van het afgelopen jaar: De acht bergen van Paolo Cognetti, Max, Mischa en het Tet-offensief van Johan Harstad, Tijl van Daniel Kehlmann, Wedervaring van Bodo Kirchoff en Het leven in tijden van vrede van Franceso Pecoraro.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten