zondag 6 mei 2018

Tussen de regels #89

Op zondag verzamel ik het boekennieuws van de voorbije week in Tussen de regels. Vandaag lees je meer over een zeldzame (en dus dure!) Kuifje-aquarel, de genomineerden voor de Gouden Strop en leuke app met literaire wandelingen door Nederland.


* Bij het veilinghuis Christie's in Parijs is afgelopen week een zeldzame aquarel van Kuifje-tekenaar Hergé geveild voor 607.500 euro. Het gaat om een tekening die uiteindelijk het album De Scepter van Ottokar niet haalde. De tekenaar gaf de aquarel cadeau aan een vriend. De tekening bleef bijna 77 jaar in handen van diens familie.

* Er zal dit jaar, voor het eerst in 75 jaar, geen Nobelprijs voor Literatuur uitgereikt worden. Dat heeft de Zweedse Academie, die de prijs uitreikt, bekendgemaakt. Aanleiding is de affaire rond de echtgenoot van comitélid Katarina Frostenson, die achttien vrouwen zou hebben lastiggevallen of misbruikt.

* Akte van berouw van Chris Houtman, Bling Bling 2; De Zaventemmers van Jan Van der Cruysse, Broertje van Michael Berg, Enter - Rebound 1 van Willem Asman en Over het spoor van Eva Keuris zijn genomineerd voor de BookSpot Gouden Strop 2018, de prijs voor beste oorspronkelijk Nederlandstalige spannende boek. Op 6 juni worden de winnaars bekend gemaakt, als aftrap van de Spannende Boeken Weken in de boekhandels.

* Er is een serie in de maak die is gebaseerd op het werk van Paulo Coelho. Thema's en personages uit zijn boeken De duivel en het meisje, Brida en De heks van Portobello worden verwerkt in de misdaadthriller. Het verhaal van de nog titelloze serie zal draaien om een jonge priester, die op zelfontdekkingstocht gaat. Tijdens deze reis wordt hij achtervolgd door een CIA-agente, die bijzondere krachten bij zichzelf ontdekt. Hieruit blijkt dat zij een opmerkelijke band heeft met de priester. Coelho zal elke aflevering van de serie zelf inleiden en hij zal ook betrokken zijn bij de creatieve ontwikkeling van de serie.

* Het Literatuurmuseum in Den Haag heeft een app ontwikkeld met wandelingen langs locaties uit het leven en werk van schrijvers en dichters. Literaire Routes is gratis te downloaden in App Store en Google Play.

* Vanmorgen raakte bekend dat Renate Dorrestein op 64-jarige leeftijd is overleden. Ze overleed vorige vrijdag, maar haar uitgeverij maakte het nieuws pas vandaag bekend. De schrijfster leed al enige tijd aan slokdarmkanker.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten