zondag 11 maart 2018

Tussen de regels #83

Deze week in Tussen de regels een nieuwe aflevering van de soap rond Querido Kinderboeken, het einde van een lange schrijverscarrière en de shortlist van de Libris Literatuurprijs.


* Singel Uitgeverijen, de eigenaar van Querido, neemt Querido Kinderboeken over van WPG. Dat maakten WPG, Singel en de auteurs donderdagavond bekend. Een paar maanden geleden nam de voltallige redactie ontslag vanwege onenigheid over de koers van WPG. Ze stapten over naar Uitgeverij Emanuel, die onderdak vond bij Blossom Books. Alle illustratoren en auteurs keren nu terug naar Querido Kinderboeken.

* Judas, de bestseller van Astrid Holleeder, wordt een toneelstuk. Het verhaal over crimineel Willem Holleeder wordt in het theater verteld vanuit het perspectief van vier vrouwen uit zijn omgeving; zijn zussen, moeder en nichtje. Het toneelstuk zal vanaf 31 augustus te zien zijn.

* Remco Campert stopt met schrijven. Dat heeft de familie van de 88-jarige auteur dinsdag via zijn uitgeverij De Bezige Bij laten weten. "Hij is moe en oud en heeft genoeg geschreven", aldus zijn naasten.

* Maandag werd de shortlist voor de Libris Literatuurprijs 2018 bekend gemaakt. De zes kanshebbers op de literaire bekroning en de bijhorende 50.000 euro zijn: Ilja Leonard Pfeijffer (Peachez, een romance), Tommy Wieringa (De heilige Rita), Marjolijn van Heemstra (En we noemen hem), Martin Michael Driessen (De pelikaan), Murat Isik (Wees onzichtbaar) en Arjen van Veelen (Aantekeningen over het verplaatsen van obelisken). Koen Peeters, de enige Vlaming die de longlist haalde, valt zo uit de boot. Met De Mensengenezer won hij vorig jaar nog de ECI Literatuurprijs. De winnaar kennen we op 7 mei.

* Voor mijn gevoel krijgen steeds meer mensen (opnieuw) de leeskriebels te pakken. Lezen en boeken zijn opnieuw hip. Trouw wijdde een uitgebreid artikel aan boekenwurmen en hun drijfveren.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten