zondag 4 februari 2018

Tussen de regels #78

Elke zondag kun je hier de laatste literaire nieuwtjes lezen. Deze week o.a. commotie over het graf van Jotie T'Hooft en de winnaar van de Turing Gedichtenwedstrijd.


* Het graf van Jotie T'Hooft in Oudenaarde zal worden opgenomen op een lijst van funerair erfgoed, waardoor het voor 50 jaar beschermd wordt. De discussie over het graf van de dichter woedt al maanden. Een weldoener zorgde ervoor dat de concessie die in oktober afliep, verlengd werd, maar verschillende partijen waren het daar niet mee eens omwille van de levensstijl die de jonge dichter erop na hield.

* In de volgende druk van Oprah Winfrey's boek The Wisdom Of Sundays, dat in het najaar van 2017 verscheen, wordt het hoofdstuk waarin Russell Simmons aan het woord komt verwijderd. Nu yoga- en meditatieliefhebber Simmons beschuldigd wordt van seksueel misbruik, heeft Oprah beslist om zijn aandeel in haar boek te schrappen.

* Jean-Paul Rosenberg heeft de Turing Gedichtenwedstrijd 2018 gewonnen. Zijn Laatste foto van de vrede is uitgeroepen tot beste Nederlandstalige gedicht van het jaar. Merel van Slobbe werd tweede met Als je stil bent hoor je in de verte gletsjers smelten, Dan Falck eindigde derde met Onderbreking van de sleur. De prijsuitreiking van de Turing Gedichtenwedstrijd vormt traditiegetrouw de afsluiting van de Poëzieweek. Aan deze negende editie deden bijna 3000 dichters mee, die meer dan 8000 gedichten instuurden. De 100 beste gedichten zijn gepubliceerd in de bundel Goudlicht en avondschijn.

* Met de uitgave van twee bloemlezingen wil uitgeverij De Bezige Bij stilstaan bij het overlijden van Hugo Claus tien jaar geleden. Hij stierf op 19 maart 2008 in Antwerpen. Op 1 maart verschijnen Het verdriet staat niet alleen en Nieuwe tekeningen en gedichten. Ook worden vier van zijn romans uitgebracht in speciale nieuwe edities, waaronder Het verdriet van België.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten