woensdag 21 februari 2018

RECENSIE | Meisjes en wetenschap - Rachel Ignotofsky

Je zou denken dat stereotypen over jongens en meisjes stilaan voorbijgestreefd zijn, maar niets is minder waar. Ondanks de vele inspanningen blijven meisjes in de minderheid in STEM-richtingen. Nochtans zijn er heel wat vrouwen die een cruciale rol hebben gespeeld in de evolutie van de wetenschap. Hoog tijd om hen te leren kennen.


De STEM-richtingen en vooral het gebrek aan leerlingen dat voor deze richtingen kiest, is de laatste tijd wel vaker in het nieuws. Een boek als Meisjes en wetenschap speelt hier handig op in en zou jongeren een duwtje in de rug kunnen geven om voor een STEM-richting te kiezen. 

In Meisjes en wetenschap komen vijftig vrouwen aan bod die stuk voor stuk veel betekend hebben voor de wetenschap. Sommige namen zullen onmiddellijk een belletje doen rinkelen (Marie Curie, Jane Goodall, ...), anderen zullen compleet onbekend, maar daarom niet minder interessant zijn. Hetzelfde geldt voor hun vakgebieden. Allebei zijn ze even uiteenlopend als fascinerend. 

Dit boek past in het rijtje van jeugdige non-fictie ge√Įllustreerd met tekeningen in plaats van foto’s (ik denk bijvoorbeeld aan Het BijenboekVoettocht over het ijs, …). Felle kleuren op een zwarte achtergrond typeren de illustraties. Zelf kan ik uren kijken naar oude foto’s, maar ook in de tekeningen van Rachel Ignotofsky valt heel wat te ontdekken. 

Op de linkerpagina vind je telkens een portret van de wetenschapster, aangevuld met weetjes en een typerende quote. Aan de rechterkant krijg je een beknopte biografie voorgeschoteld, met eromheen nog meer leuke feitjes en tekeningetjes.


Het boek is geschikt voor lezers vanaf twaalf jaar. Er komen best wat moeilijke woorden in voor, waarvan er maar een beperkt aantal verklaard worden in de woordenlijst achteraan. Ik hoop dat lezers zelf op zoek gaan naar betekenissen van woorden die ze niet kennen en zo nog meer te weten komen over de vrouwen in kwestie en hun interessante vakgebieden.

Met Meisjes en wetenschap heeft Rachel Ignotofsky een interessant en gevarieerd boek geschreven dat een breed (jeugdig) publiek zal aanspreken. Ze gelooft dat illustraties en beelden kunnen helpen om informatie bevattelijk en leren leuk te maken en dat bewijst ze zeker met dit boek. Haar teksten en tekeningen prikkelen de verbeelding en de nieuwsgierigheid. Dit boek is een plezier om te lezen. Als het jonge meiden (en jongens!) ook kan aanzetten om voor een STEM-richting te kiezen, is dat mooi meegenomen. 

In de zomer verschijnt van dezelfde auteur Meisjes en sport over vijftig van de grootste sportvrouwen uit de geschiedenis.


Meisjes en wetenschap - De 50 meest invloedrijke vrouwelijke pioniers wereldwijd
Oorspronkelijke titel: Women in Science - 50 Fearless Pioneers Who Changed the World
Aantal pagina's: 128
ISBN 9789461318015
Uitgeverij Van Halewyck (februari 2018)

Met dank aan de uitgeverij voor het recensie-exemplaar.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten