zondag 21 januari 2018

Tussen de regels #76

Een nieuwe zondag staat gelijk aan nieuw boekennieuws. Deze week lees je in Tussen de regels o.a. over een nieuwe Vlaamse uitgeverij, de start van #bibvooriedereen en de Poëzieweek.


* WPG België, de Vlaamse tak van de Nederlandse uitgeefgroep WPG, gaat autonoom verder als Standaard Uitgeverij. WPG België omvat onder meer Manteau, Standaard Uitgeverij, Davidsfonds en M-books. In september besloten de Vlaamse uitgeverijen de samenwerking met de Amsterdamse tak te beëindigen. Standaard Uitgeverij zal de literaire fondsen van WPG zoals De Bezige Bij en A.W. Bruna blijven vertegenwoordigen in Vlaanderen.

* Aanstaande donderdag is het Gedichtendag, traditioneel de start van de Poëzieweek. Het thema is dit jaar Theater en het Poëzieweekgeschenk werd geschreven door Peter Verhelst. Deze laatste trekt ook op tournee door Nederland en Vlaanderen. Verder wordt volgende week ook de VSB Poëzieprijs uitgereikt voor beste poëziebundel. Het volledige programma vind je hier.

Oscarwinnares Lupita Nyong'o, die in 2014 een Oscar won voor haar rol in 12 years a slave, heeft een kinderboek geschreven. Sulwe vertelt het verhaal van een donker gekleurd meisje dat spannende avonturen beleeft. Het boek komt in januari 2019 uit.

* De vertaalprijs Prix des Phares du Nord gaat dit jaar naar Mireille Cohendy voor Une heure avant minuit, haar vertaling van de roman Een dwaze maagd van Ida Simons. De prijs is een tweejaarlijkse bekroning van een Franse vertaling van een Nederlandstalig werk, een initiatief van het Nederlands Letterenfonds en het Vlaams Fonds voor de Letteren.

* Afgelopen vrijdag werd de aftrap gegeven van #bibvooriedereen. In zes Belgische steden "omarmden" lezers met een menselijke ketting de bibliotheek. De actie #bibvooriedereen wil gemeentebesturen duidelijk maken dat een openbare bibliotheek onmisbaar is, al is dat niet meer zo vanzelfsprekend sinds gemeentes sinds 2016 niet meer verplicht zijn om er eentje te hebben. De campagne loopt nog tot 23 april. Tot die tijd kun je hier het bibliotheekcharter ondertekenen om aan te geven dat jij investeren in een bibliotheek belangrijk vindt.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten