zondag 10 december 2017

Tussen de regels #72

Deze week in Tussen de regels het einde van één van de bekendste sinterklaasboeken, de slechte leesvaardigheid van Vlaamse leerlingen én de Chinese boekenhemel.* Auteur David Van Reybrouck mocht afgelopen week in het Europees Parlement de prijs van het Europese Boek in ontvangst nemen voor de Franse vertaling van zijn boek Zink. Opvallend genoeg won het non-fictieboek in de categorie roman. De juryvoorzitter zou zo onder de indruk geweest zijn van de literaire stijl dat het boek won als roman.

* Eén van de bekendste en meest verkochte sinterklaasboeken ooit verdwijnt uit de winkelrekken. Sinterklaas van illustrator Charlotte Dematons (uitgeverij Lemniscaat) wordt op uitdrukkelijk verzoek van Dematons zelf niet meer herdrukt. Ze kan er naar eigen zeggen niet meer tegen om steeds voor racist te worden uitgemaakt.

* De boekenhemel bestaat! Het Nederlandse architectenbureau MVRDV ontwierp in het Chinese Tianjin de Tianjin Binhai Library, goed voor 1,2 miljoen boeken. Een open ruimte omgeven door golvende boekenplanken die tegelijk dienstdoen als trappen en zitplaatsen.

* De laatste tien jaar scoren Vlaamse kinderen alsmaar slechter wat leesvaardigheid betreft, zo blijkt uit de Progress in International Reading Literacy Study (PIRLS). Ten opzichte van de laatste meting in 2006 maken Vlaamse leerlingen wereldwijd de scherpste daling. Vooral een gebrek aan enthousiasme en te weinig leestijd op school spelen de leerlingen parten. Dat het ook anders kan blijkt uit dit column van een enthousiaste leerkracht Nederlands.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten