dinsdag 6 juni 2017

RECENSIE | Samen - Anita Terpstra

Matt wordt verdacht van de ontvoering van vijf vrouwen. Een van de vrouwen wist te ontsnappen en op basis van haar getuigenis wordt hij ter dood veroordeeld. Matt blijft echter volhouden onschuldig te zijn; de andere vrouwen zijn nooit gevonden. In de gevangenis krijgt Matt bezoek van de bijdehante Mackenzie, de enige vrouw die gelooft in zijn onschuld. Ze gaat zelfs zo ver dat ze met Matt trouwt, ondanks dat iedereen in haar eigen omgeving haar laat vallen. 

Mackenzie zal werkelijk alles doen om Matts onschuld te bewijzen, zelfs een ontsnapping uit de zwaarbewaakte gevangenis. Voor haar staat er namelijk nog veel meer op het spel...Dit boek stond al sinds het verscheen op mijn leeslijst. Meer dan een nominatie voor de Gouden Strop en een voordelige e-boekversie was er niet nodig om het vorig weekend in mijn digitale winkelmandje te laten belanden.

Wanneer Mackenzie trouwt met Matt, een terdoodveroordeelde moordenaar, krijgt ze de woede van de hele stad over zich heen. Want wat bezielt een jonge vrouw om te trouwen met een man die minstens vijf vrouwen ontvoerde en naar alle waarschijnlijkheid ook vermoordde? Matt blijft echter beweren dat hij onschuldig is, ook al werd hij aan de galg gepraat door één van de vrouwen die wist te ontsnappen. Mackenzie neemt het voor hem op en besluit hem te helpen ontsnappen. De vraag is of ze dit echt alleen uit liefde doet of dat ze andere motieven heeft...

Samen speelt zich af in Atmore, een klein stadje in het zuiden van de Verenigde Staten. De broeierige sfeer en de omgeving worden zo treffend beschreven dat je op slag vergeet dat je een boek van een Nederlandse auteur vast hebt. In een vlotte stijl loodst Terpstra je in een sneltempo door het verhaal.

Op een paar hoofdstukken vanuit het perspectief van Matt na, wordt het verhaal grotendeels verteld vanuit het standpunt van Mackenzie, een sterke onafhankelijke vrouw die het heft regelmatig in eigen neemt. Tussendoor komen ook de ontvoerde vrouwen aan het woord. Het blijft lang onduidelijk of deze laatste hoofdstukken zich nu in het heden of het verleden afspelen. Leven de vrouwen nog? Is Matt dan toch onschuldig? De ene na de andere vraag dringt zich aan je op. De lijn tussen schuld en onschuld vervaagt gaandeweg en Terpstra slaagt er zelfs in om Matt als een sympathiek personage neer te zetten. 

Heel lang wist ik niet welke kant het verhaal opging. Het blijft gissen naar Mackenzies motieven en naar de eventuele schuld van Matt. De spanning loopt op en uiteindelijk komt het tot een wel zeer verrassende ontknoping. Tot slot geeft een samenvattend hoofdstuk antwoord op alle vragen, waardoor er geen losse eindjes overblijven, dat is wel zo fijn.

Samen is een bloedstollende thriller met een origineel scenario die je tot helemaal op het einde in zijn greep houdt.


Samen
Anita Terpstra
Aantal pagina's: 320
ISBN 9789023494294
Uitgeverij Cargo

Geen opmerkingen:

Een reactie posten