dinsdag 13 juni 2017

RECENSIE | Dit is een goede gids voor een duurzame lifestyle - Marieke Eyskoot

Dit is een goede gids voor een duurzame lifestyle. Zo simpel is het. Zou je best wat duurzamer willen leven, maar weet je niet hoe? En kun je er eigenlijk niet veel tijd, geld of gedoe in steken? Dan is dit wat voor jou. Dit moderne handboek staat vol praktische tips op het gebied van kleding, verzorging, eten, wonen, werken en vrije tijd - voor iedereen die op een positieve manier van de wereld wil genieten. Het laat zien dat mooi en verantwoord samen kunnen gaan. En dat het gaat om goed, niet om perfect: om echtheid, authentieke keuzes en een eerlijk verhaal. Met deze gids maakt Marieke Eyskoot, duurzame mode- en lifestyle-expert, een groen en eerlijk leven leuk en bereikbaar, met bruikbare suggesties, verrassende weetjes, de beste adressen, mooie merken, fijne plekken en slimme oplossingen. Iets goeds doen én het goed hebben tegelijk: wie wil dat nu niet?


Een groene levensstijl is tegenwoordig niet meer alleen weggelegd voor hippietypes in gebatikte gewaden. Duurzaam en verantwoordelijk leven is hip én stijlvol. Dat bewijst Marieke Eyskoot met Dit is een goede gids

Het boek is ingedeeld in zes grote hoofdstukken: kleding & accessoires, verzorging, eten, wonen & werken, vrije tijd en weten. In ieder hoofdstuk geeft Marieke talloze praktische en veelal makkelijke tips over hoe je levensstijl kan verduurzamen. Sommige zaken liggen voor de hand, andere vergen wat meer inspanning. Tussen de vele adviezen staan inspirerende interviews en confronterende weetjes. Aan het einde van ieder hoofdstuk vind je een gids met merken, adresjes, boeken en websites.

Zelf ben ik me nog maar sinds kort aan het verdiepen in een bewuste, eerlijke levensstijl en wat daar bij komt kijken. Door sociale media en blogs krijg ik wel eens het gevoel dat het alles of niks is. Als je niet én vegan eet én alle verplaatsingen met de fiets doet én alleen maar biologisch inkoopt, dan doen al je andere inspanningen er ook niet toe. Maar, je kunt niet alles goed doen en je kan en mag keuzes maken. Liever een druppel op een hete plaat, dan de druppel die de emmer doet overlopen, aldus Marieke. 

En dat is heel fijn, want door een boek als dit durf ik mezelf al wel eens een schuldgevoel aan te praten. Tijdens het lezen moest ik mezelf er dan ook regelmatig van overtuigen dat ik toch echt al wel veel goeds doe. Dingen die voor mij vanzelfsprekend zijn of die ik van thuis heb meegekregen. Seizoensfruit kopen, het licht uitdoen als ik niet in de kamer ben, de kraan dichtdraaien tijdens het tandenpoetsen, noem maar op. Daarnaast heb ik voor mezelf een lijstje gemaakt met dingen die ik in de toekomst graag wil veranderen. Zo ga ik o.a. beter letten op welke (kleding)merken duurzaam zijn en welke huidverzorging ik koop.

Het helpt ook dat Marieke niet belerend is, ook al valt ze weleens in herhaling. Ze reikt suggesties aan. Het is aan jou om te beslissen of je er wat mee doet of niet. Zo gaan sommige tips me net iets te ver. Sportschoenen kopen via Marktplaats, wasbaar maandverband of mijn auto (laten) verhuren als ik op vakantie ben bijvoorbeeld. Geen probleem, er zijn genoeg veranderingen die ik wel graag wil en kan doorvoeren.

Ik vond Dit is een goede gids ontzettend interessant. Een echte eye opener én een vat vol inspiratie. Het boek staat bomvol bruikbare, makkelijke tips en leuke adresjes en merken. Het zou extra fijn zijn als er ook een Vlaamse versie zou uitkomen, met adresjes en adviezen die hierop toegespitst zijn. 


Dit is een goede gids voor duurzame lifestyle
Marieke Eyskoot
Aantal pagina's: 336
ISBN 9789022579855
Uitgeverij Keff & Dessing i.s.m. Meulenhoff Boekerij

Geen opmerkingen:

Een reactie posten