zondag 29 januari 2017

Tussen de regels #33

In deze Tussen de regels lees je meer over poëtische vuilniswagens, een boekenverhuizing via een mensenketting, het Hebban Boekbloggers Overzicht en het ultieme hotel voor boekenwurmen. 


* Heb je altijd al eens in de jury van een literaire prijs willen zitten? Dan is dit je kans! Raf Walschaerts is op zoek naar een honderdkoppige lezersjury voor de Fintro Literatuurprijs 2017. De juryleden zullen zich kunnen uitspreken over de vijf genomineerde boeken en mee bepalen wie de winnaar wordt.

* Peter Verhelst heeft met Zing Zing voor de derde keer in zijn carrière de Herman de Coninckprijs gewonnen - de prijs voor de beste dichtbundel van het afgelopen jaar. Hij kreeg bovendien ook voor het eerst de Publieksprijs voor het mooiste gedicht met Als je geen contact meer hebt met de dingenHannah van Binsbergen mocht dan weer de prijs voor het beste debuut in ontvangst nemen, voor Kwaad gesternte. In Nederland won Van Binsbergen donderdag ook de VSB Poëzieprijs.

* Nog naar aanleiding van Gedichtendag werden in Antwerpen tien vuilniswagens getooid met een dichtregel van grote namen als Paul van Ostaijen, Hugo Claus en Joke Van Leeuwen. Het project We zijn wat we kwijt zijn heeft als doel poëzie op een laagdrempelige manier in het straatbeeld te brengen.

* Leesplatform Hebban.nl publiceerde gisteren hun Boekbloggers Overzicht 2017, in een poging het Nederlandstalige boekbloggerslandschap in kaart te brengen. Zo'n 150 boekenblogs passeerden de revue, waaronder ook Boekboetiek. Ik had mezelf niet opgegeven en weet ook niet wie dat wel gedaan heeft, maar ik ben alleszins heel blij met wat ze vertellen over mijn blog:


* Sinds de inauguratie van Donald Trump en de 'alternatieve feiten' die hiermee gepaard gingen, kent 1984 van George Orwell een nooit geziene revival. De verkoopcijfers van het boek schieten de laatste week de hoogte in, aldus de Britse krant The Guardian, die zijn berichtgeving baseert op cijfers van Amazon. 

* Op 10 maart opent in Gent de nieuwe bibliotheek. Als symbolische start van de verhuizing zijn afgelopen donderdag zo'n 1250 jeugdboeken van de oude stadsbibliotheek naar het nieuwe gebouw verhuisd via een mensenketting. Meer dan duizend mensen gaven boeken aan elkaar door over een afstand van 250 meter. 

* Bestaat jouw ideale vakantie ook uit zoveel mogelijk lezen? Dan is The Literary Man Hotel in Obidos (Portugal) de perfecte bestemming voor jou. Het hotel heeft een lounge met maar liefst 50 000 boeken! Sommige zijn te koop, andere kun je alleen ter plekke lezen.

Wat is jouw ultieme vakantieboek?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten