zondag 4 december 2016

Tussen de regels #27

Iedere week verzamel ik voor jou de laatste boekennieuwtjes in Tussen de regels. Deze week een bijzondere vondst van de Slegte, een vurig pleidooi van Jan Terlouw en Het Groot Dictee der Nederlandse Taal.* De Amerikaanse uitgave van Stefan Hertmans' bestseller Oorlog en Terpentijn, staat in The Best Books of 2016 van The New York Times. Er zit ook een Amerikaanse uitgave van De bekeerlinge in de pijplijn.

* Boekhandel de Slegte heeft een manuscript van 11 pagina’s met onbekend toneelwerk van dichter Paul van Ostaijen ontdekt. Het de eerste toneeltekst die van hem wordt gevonden. Er zijn vier bedrijven van het stuk bewaard gebleven, maar de titel is verloren gegaan. Liefhebbers kunnen het kleinood nog tot en met 18 december bekijken in de winkel van de Slegte op de Wapper in Antwerpen.

* Jeugdauteur en oud-politicus Jan Terlouw hield afgelopen week in De wereld draait door een vurig pleidooi voor meer vertrouwen in elkaar en meer respect voor onze planeet. Zijn oproep maakte een storm aan reacties los op sociale media. Je kunt het fragment hier terugkijken.

* Op zaterdag 17 december kunnen taalfanaten hun hartje weer ophalen tijdens Het Groot Dicteer der Nederlandse Taal. Het wordt een echte derby der Lage Landen met 15 bekende Vlamingen en 15 Bekende Nederlanders in de arena. Samen met 15 lezers van De Morgen en 15 lezers van de Volkskrant nemen zij het tegen elkaar op. Wie er allemaal meedoet kun je hier lezen.

* Ilja Leonard Pfeijffer wint met zijn roman La superba de Prozaprijs van de Koninklijke Academie voor Nederlandse Taal- en Letterkunde (KANTL). De jury noemt het een "buitengewoon rijke, labyrintische, fascinerende en verwarrende roman".

* En tot slot misschien wel het meest hoopgevende nieuwsbericht dat ik deze week las: Kleuters lezen het liefst papieren boekjes. Uit een onderzoek van de KU Leuven blijkt dat kleuters nog steeds een echt boekje verkiezen boven een tabletversie, hoewel ze een tablet wel graag gebruiken om spelletjes te spelen of te kleuren. En gelijk hebben ze! Al die prachtige kinderboeken komen toch veel beter tot zijn recht op papier?


Geen opmerkingen:

Een reactie posten