donderdag 15 december 2016

RECENSIE | Heksenhoeve - An Janssens

In het Meerdaalwoud ligt een oude boerderij verscholen. Wandelpaden lopen er in een wijde boog omheen, geen konijn of hert waagt zich in de buurt, en de bewoners leven er nog zoals honderd jaar geleden; er is geen elektriciteit, de wc is een hokje buiten en water komt uit de waterput. Maar wie of wat houdt de bewoners daar... en hoe kunnen zij iets te maken hebben met de moord op een studente, tien kilometer verderop in het bruisende Leuven?

Vragen voor Sander Dats. Hij is slechts het hulpje bij de federale politie en door zijn allesoverheersende teldwang is hij het mikpunt van spot, maar dit is zijn kans om zich te bewijzen. De zaak neemt echter een onverwachte wending wanneer Sanders ex Anouk op de Heksenhoeve terechtkomt en de bewoners haar niet meer laten gaan.


An Janssens werd eerder al bekend met haar Drakentrilogie, een fantasyreeks. Heksenhoeve is haar eerste paranormale thriller en tegelijk mijn eerste kennismaking met haar werk.

Hoofdrolspelers in Heksenhoeve zijn Sander Dats en zijn ex-vriendin Anouk. Zijn allesoverheersende teldwang kostte hem zijn relatie en maakt hem tot mikpunt van spot op zijn werk bij de federale politie. Zo loopt hij nooit op de voegen van tegels, moet hij om de paar uur meisjes bekijken op Tinder en drinkt hij nooit meer dan twee alcoholische drankjes per dag. Daarbovenop krijgt iedereen die hij ontmoet een getalwaarde. Zo kan Sander beoordelen of de persoon in kwestie te vertrouwen is.

Wanneer er vlak voor Kerstmis een studente gruwelijk vermoord wordt teruggevonden, ziet Sander zijn kans schoon om te bewijzen dat hij meer is dan alleen maar een hulpje. Op eigen houtje gaat hij op onderzoek uit. Hij wordt langs alle kanten tegengewerkt en het feit dat Anouk ook bij de zaak betrokken is geraakt, maakt het er allemaal niet beter op. Kan Sander dit wel alleen aan?

Heksenhoeve speelt zich af in de omgeving van Leuven en deze herkenbare omgeving geeft het verhaal voor mij net dat beetje extra. Zeker in combinatie met het Vlaams, dat het geheel iets authentieks geeft. Ik ben dan ook heel blij dat deze passages niet vernederlandst zijn door de uitgever, zoals dikwijls gebeurt als het boek ook bij onze Noorderburen verschijnt.

Hoewel de moordzaak natuurlijk het hoofdonderwerp is, intrigeerden de personages me misschien nog wel meer. Sanders dwangneurose wordt bijvoorbeeld heel mooi en realistisch in beeld gebracht. Het bepaalt zijn hele leven en dat van de mensen in zijn omgeving, zoveel is duidelijk. En dan is er nog Anouk. Waarom is zij zo eenzaam en verdrietig met Kerstmis? 

Verder is het paranormale element knap uitgewerkt en, wat vooral belangrijk is, het is geloofwaardig. Ik hield er dan misschien geen slapeloze nachten aan over, de donkere sfeer maakt het wel allemaal heel beklemmend.

Heksenhoeve is een originele bovennatuurlijke thriller met sympathieke hoofdpersonages en een sterk plot. Als je deze eindejaarsperiode wat gezelligheid wilt inruilen voor een portie griezelen, dan kan ik je dit boek zeker aanbevelen!


Heksenhoeve
An Janssens
Aantal pagina's: 282
ISBN 9789024570829
Uitgeverij Luitingh-Sijthoff (oktober 2016)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten