zondag 13 november 2016

Tussen de regels #24

Iedere zondag zet ik het laatste boekennieuws van de afgelopen week op een rijtje. Deze week het overlijden van Marc Sleen, het einde van de Boekenbeurs en de tachtig beste boeken van de voorbije tachtig jaar.* Afgelopen week overleed striptekenaar Marc Sleen. De geestelijke vader van Nero werd 93. Na afloop van de uitvaart vond er een grote wafelenbak plaats, zoals traditioneel aan het einde van elk Neroverhaal.

* Koos Meinderts sleepte deze week de Boekenleeuw, de prijs voor best geschreven kinderboek, in de wacht met De zee zien. Een terechte winnaar als je het mij vraagt. Ook ik was onder de indruk toen ik het vorig jaar las. De Boekenpauw voor het mooist geïllustreerde kinderboek gaat naar Kitty Crowther en haar boek Mama Medusa.

* Martin Michael Driessen heeft met zijn boek Rivieren de ECI Literatuurprijs (voorheen de AKO Literatuurprijs) gewonnen. Hij laat zo bekende namen als Connie Palmen en Arnon Grunberg achter zich.

* Vrijdagavond klokte de Boekenbeurs in Antwerpen af op 150 000 bezoekers, een fractie minder dan vorig jaar. Het best verkochte boek was Koken met gezond verstand van Jeroen Meus, gevolgd door Het smelt van Lize Spit. De best verkochte strip was Gebroken Zwart van Kiekeboetekenaar Merho. Bij de kinder- en jeugdboeken ging De wereld rond in 80 dagen van o.a. Koen Brandt en Paul Wauters het vaakst over de toonbank. Over God van Etienne Vermeersch voerde de categorie informatieve non-fictie aan.

* Ter gelegenheid van de tachtigste verjaardag van die Boekenbeurs heeft Radio 1 een lijst opgesteld met de tachtig beste boeken van de voorbije tachtig jaar. De Vliegeraar van Khaled Hosseini komt hier als grote winnaar uit de bus. Nummer twee en drie zijn voor Oorlog en terpentijn van Stefan Hertmans en De kleine prins van Antoine de Saint Exupery. Je kunt de volledige lijst hier nalezen.

Welk(e) boek(en) horen volgens jou zeker in deze lijst te staan?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten