dinsdag 20 september 2016

RECENSIE | Daar heb je vrienden voor - Astrid Harrewijn

Stoer en aantrekkelijk wil hij zijn, stoffig en degelijk is hij. Joost, veertig, ongehuwd, schrijver, kunsthistoricus en archeoloog; werkzaam bij het Rijksmuseum en de Universiteit van Amsterdam. Een verblijf van twee maanden in Rome, waar hij werkt aan een boek over keizer Augustus, zorgt voor de ommekeer. Hij beseft dat de tijd niet stilstaat en dat hij een beetje moet doorpakken als hij wil dat er ooit iets verandert. In een moment van overmoed laat hij zich een nieuwe look aanmeten – wie weet volgt de rest dan vanzelf?

Terug in Nederland ziet het leven er helaas toch wat anders uit dan in de Italiaanse zon. Door een ongelukkige samenloop van omstandigheden wordt hij op één dag twee keer ontslagen en raakt hij verstrikt in een geheim genootschap en een mysterieus raadsel. Maar wat hem het meest uit zijn slaap houdt, is het besef dat hij een kind wil. Zijn vrienden wijzen hem fijntjes op de logische consequentie waar hij zelf nog voor terugschrikt: wil je een kind, dan heb je een vrouw nodig…


Daar heb je vrienden voor is het tweede deel in de trilogie rond de vrienden Noor, Kiki en Joost. Ik was een beetje bang dat ik niet helemaal mee zou zijn omdat ik Drie vrienden, een huis (en een klusjesman) niet gelezen had, maar die vrees bleek ongegrond te zijn. Vanaf de eerste zin werd ik ondergedompeld in het leven van Joost. De man heeft zowel professioneel als privé de grootste pech en hoewel ik ontzettend medelijden met hem had, heb ik ook regelmatig hardop gelachen met alles wat hem overkomt. Daarnaast is hij gewoon een geloofwaardig en sympathiek personage, je kan niet anders dan met hem meeleven. 

Er lopen heel wat verhaallijnen door elkaar, die er samen met de korte hoofdstukjes voor zorgen dat dit boek er een razend tempo op na houdt. De ene bizarre situatie volgt de andere op en als lezer word je tussen de verschillende verhaallijnen heen en weer geslingerd als een balletje in een flipperkast. Van babysitten in Rome, over een mysterieus symbool, naar een klusbedrijfje in Amsterdam - het verhaal stuitert werkelijk alle kanten op. Dat maakt het allemaal heel amusant, maar ook druk en na een tijdje voelde ik dat ik echt even een pauze nodig had. Lang kon ik het boek echter niet aan de kant leggen, ik was te benieuwd naar hoe het Joost verder zou vergaan.

Daar heb je vrienden voor is een boeiende mix van chicklit met humor, aangevuld met een historisch mysterie om het af te maken. Astrid Harrewijn heeft een flitsende, humoristische schrijfstijl en neemt zichzelf niet al te serieus. Daar hou ik van! Kers op de taart is voor mij het prachtige dankwoord dat Astrid opdraagt aan haar vader. Je vindt het misschien een beetje gek dat ik dat apart vernoem, maar een mooi dankwoord vind ik altijd zo'n leuk extraatje. Zeker als de rest van het boek ook zo'n fijne leeservaring is!


Daar heb je vrienden voor
Astrid Harrewijn
Aantal pagina's: 304
ISBN 9789022574430
Uitgeverij Boekerij (augustus 2016)

Met dank aan de uitgeverij voor het recensie-exemplaar.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten