donderdag 15 september 2016

Een literair dagje Hasselt

Hasselt is bij het grote publiek vooral bekend als gezellige shoppingstad, maar ik ontdekte afgelopen weekend dat de stad heel wat meer te bieden heeft, zeker voor boekenwurmen. 


Mijn eerste halte in Hasselt was de Maastrichterstraat. Daar opende vorige maand boekhandel Grim de deuren. Deze onafhankelijke boekhandel - een zeldzaamheid in ons landje - heeft een breed aanbod romans en literatuur, maar ook jonge lezertjes vinden er zeker iets naar hun zin in de gezellige kinder- en jeugdboekenhoek. Wat me vooral opviel bij Grim was het grote aantal minder bekende en/of minder recente boeken. Niet alleen de bestsellers dus, maar heel wat kleine en grote ontdekkingen en boeken die je bijna nergens anders tegenkomt. Zelf kocht ik er mijn allereerste Blossom Books-mok en Grijze zielen van Philippe Claudel, een boek waar ik heel nieuwsgierig naar geworden ben sinds Literasa erover blogde.
Van boekhandel Grim trok ik richting het station, naar het Literair Museum. Onderweg maakte ik nog een tussenstop in de grootste Standaard Boekhandel die ik ooit heb gezien. Maar liefst drie verdiepingen! Ik ging er op zoek naar een agenda voor 2017, maar er was zoveel keuze dat ik uiteindelijk zonder agenda buitenkwam...

Maar goed, het Literair Museum dus. Je zou het op het eerste zicht niet zeggen, maar achter de gevel van dit herenhuis aan de Bampslaan schuilt een schat aan informatie over boeken en lezen. Zo zijn er een aantal vaste tentoonstellingen die aangevuld worden met steeds wisselende tijdelijke opstellingen. Iedere kamer heeft een ander thema, met het accent op literatuur uit en over Limburg. Ik schrok ervan hoeveel bekende (jeugd)auteurs Limburgse roots hebben: Els Beerten, Ed Franck, Kolet Janssen, ... Het museum richt zich op lezers van alle leeftijden maar lijkt me in het bijzonder een aanrader voor jonge lezers, die zullen er zeker hun ogen uitkijken.Na mijn bezoek aan het museum ontvluchtte ik de hitte van de stad. Een paar kilometer buiten het drukke stadscentrum van Hasselt ligt de Herkenrodeabdij verscholen in het groen. In het interactieve belevingscentrum maakte ik kennis met de vrouwen die de abdij eeuwenlang bewoonden en in de inspiratietuin verdwaalde ik tussen allerlei kruiden, planten, struiken en bomen. Maar de echte reden van mijn bezoek bevond zich aan het binnenplein van de monumentale abdij: de Clavis Conceptwinkel. Onder de prachtige booggewelven vind je zowat alle boeken terug die op dit moment uitgegeven worden door Clavis, van eerste prentenboekjes tot Young Adults. Zoveel mooie boeken, ook hier kon ik niet kiezen. Zou ik voor een boek van Aline Sax gaan? Of beginnen aan de reeks rond mevrouw Peregrine? Uiteindelijk kocht ik Meisjes met dromen van Paulien Andriessen.
Blij met mijn aankopen, genoot ik nog een tijdje van de rust en het zonnetje op een terras en reed daarna moe, een tikkeltje oververhit, maar weer een paar toffe boeken rijker naar huis. Nu maar weer eens tijd vinden om die boeken ook echt te lezen...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten