donderdag 28 juli 2016

RECENSIE | De wijsheid achter emotie en gevoel - Wendy van Mieghem

Hoe word je je bewuster van wie je bent en wat je nodig hebt? Je dagelijks leven zit vol informatie en spiegels om daarachter te komen. Het leren toelaten en begrijpen van je emoties en gevoelens leidt tot innerlijke groei en positieve levensvervulling. Toch ben je geneigd ervoor weg te lopen of je ertegen te verzetten. Het boek ‘De wijsheid achter emotie en gevoel – Je dagelijks leven als spiegel‘ neemt je mee naar de wijsheid die achter al je emoties en gevoelens te ontdekken is. Niet alleen door heldere theoretische uitleg, maar vooral ook door praktische voorbeelden, ervaringsverhalen en tips. De auteur deelt zowel haar professionele deskundigheid als haar eigen levensverhaal met de lezer. Haar geloof in de kracht van openheid, verbinding en vertrouwen is daardoor voelbaar en overtuigend. De reflectievragen die ze de lezer na elk hoofdstuk meegeeft, helpen de zoektocht naar de wijsheid achter emotie en gevoel succesvol te voltooien.


Wendy van Mieghem is psycholoog en socioloog. Jarenlang gaf ze in haar eigen praktijk individuele psychotherapie, maar sinds 2014 legt ze zich specifiek toe op wat ze haar missie en haar passie noemt: vertellen hoe je natuurlijk kunt omgaan met emoties en pijn. Het boek De wijsheid achter emotie en gevoel sluit hier perfect bij aan.

Wat me direct opviel was de frisse, lichte vormgeving. De illustraties van Roos van Broecke zorgen voor wat extra vrolijkheid en passen heel goed bij de boodschap die Wendy wil overbrengen. Daarom las ik dit boek ook op de tablet; het zwart-wit scherm van mijn e-reader deed de vormgeving echt geen recht aan.

In 26 hoofdstukken maakt de auteur je in heldere taal wegwijs in de wondere wereld van emoties en gevoelens. Het uitgangspunt hierbij is dat je alle instincten, emoties of gevoelens die je ervaart kunt gebruiken om jezelf beter te leren kennen. 

Theorie wordt afgewisseld met praktische tips, voorbeelden en persoonlijke ervaringen van de schrijfster. Ik vind het heel knap dat ze haar levensverhaal wil delen met de lezer en dit inzet als voorbeeld. Op die manier legt ze persoonlijkheid in een boek dat anders al gauw saaie materie zou kunnen worden. Aan het einde van ieder hoofdstuk vind je reflectievragen die je helpen dieper na te denken over de theorie. Het leuke aan dit boek is dat je het niet per se van voren naar achteren hoeft uit te lezen. Je kunt de hoofdstukken die jou interessant lijken eruit pikken en van daaruit verder werken.

Normaal gezien ben ik niet zo'n fan van zelfhulpboeken, maar dit boek heeft me wel kunnen overtuigen van zijn kwaliteiten. Ik werd uitgedaagd om met bepaalde handvatten aan de slag te gaan en maakte zelfs notities tijdens het lezen, iets wat normaal echt niet van mijn gewoonte is. Sommige hoofdstukken vond ik wat abstract, maar daar tegenover staan heel veel herkenbare en soms zelf confronterende passages.


De wijsheid achter emotie en gevoel - Je dagelijks leven als spiegel
Wendy van Mieghem
Aantal pagina's: 304
ISBN 9789492293015
Uitgegeven in eigen beheer, verschijnt 1 oktober 2016

Met dank aan de auteur voor het recensie-exemplaar.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten