dinsdag 21 juni 2016

RECENSIE | Verkeerd moment, verkeerde plaats - Luc Descamps

Drie dagen voor Kerstmis komt Eva met haar fiets onder een auto terecht. De chauffeur stopt, loopt terug om de zwaar beschadigde fiets in zijn auto te laden en rijdt dan met gedoofde lichten weg. Het jonge meisje laat hij voor dood achter. Zeven weken later ontwaakt Eva uit een diepe coma en dan begint haar gevecht om opnieuw te kunnen leven.


Het verhaal wordt verteld door Eva zelf, in de ik-vorm, en ik schrok wel van de impact daarvan. Eva's emoties, de verslagenheid, de woede zijn zo echt. Tegelijk komt ook haar oude persoonlijkheid bovendrijven. De regeltjes zijn er niet altijd om gevolgd te worden en haar gevoel voor humor is ze ook nog niet kwijt.

Simpele bewoordingen en korte hoofdstukjes zorgen ervoor dat je door dit boek raast, maar dat wilt niet zeggen dat de boodschap minder hard binnenkomt. Eva's verhaal is verbijsterend, beklijvend en jammer genoeg ook brandend actueel.

Verkeerd moment, verkeerde plaats verscheen voor het eerst in 2006 en werd zopas heruitgegeven. Er werd ook een interview met Eva, dat oorspronkelijk verscheen in De Morgen, opgenomen in het boek en dat is minstens even indrukwekkend als de rest ervan. Eva, ondertussen dertig jaar, weet nog altijd niet wie haar toen heeft aangereden. Toch koestert ze geen wraakgevoelens voor de chauffeur die haar voor dood achterliet. 

Verkeerd moment, verkeerde plaats is een emotioneel verhaal dat mij nog meer bewust heeft gemaakt van de gevaren in het verkeer en waarvan ik hoop dat het dat effect ook heeft op alle jongeren die het lezen.


Verkeerd moment, verkeerde plaats
Luc Descamps
Aantal pagina's: 112
ISBN 9789462346086
Uitgeverij Abimo / Van Halewyck (mei 2016)

Met dank aan de uitgeverij voor het recensie-exemplaar.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten