donderdag 14 april 2016

Muziek in mijn hoofd #4

Bij elke film hoort een soundtrack, maar ook tijdens het lezen van een boek leg ik vaak de link met een liedje. Of net andersom, ik hoor een liedje op de radio en ik moet onmiddellijk aan een bepaald boek denken. Vandaag zet ik zo een paar combinaties op een rijtje, allemaal boeken die ik recent las. Omdat ik de verbanden tussen boek en muziek puur op gevoel leg, lijken sommige keuzes op het eerste zicht misschien niet echt logisch. Oordeel zelf maar!


De Vlamberken - Lars Mytting   ///   Renegades - X Ambassadors
In de herfst van 1971 komt een Noors echtpaar om het leven in Frankrijk. Hun driejarig zoontje Edvard blijft ongedeerd en groeit op bij zijn grootvader op een afgelegen boerderij in Noorwegen. Het gemis en het gevoel dat hij iets belangrijks is vergeten over het ongeluk blijft voortdurend aan hem knagen. Wanneer zijn grootvader overlijdt, blijft Edvard helemaal alleen achter, met een heleboel onbeantwoorde vragen. Wat deden zijn ouders in dat afgesloten bos? Was het echt toeval dat ze op een oude granaat uit de Eerste Wereldoorlog trapten? En waarom heeft hijzelf het ongeluk overleefd? Zijn zoektocht naar antwoorden voert Edvard van Frankrijk naar de Shetlandeilanden en de duistere krochten van zijn familieverleden. Een verleden dat nauw verbonden is met de grote Europese tragedies van de twintigste eeuw.
Mijn recensie lees je hier.Het huis op de heuvel - Eve Chase   ///   My Silver Lining - First Aid Kit
Het prachtige landhuis Pencraw Hall is altijd het zomerhuis van de familie Alton geweest. Hun vaste grapje is dat een uur op het landgoed twee keer zo lang duurt als in Londen, maar dat je niet meer dan de helft gedaan krijgt. Het leven is er loom en ontspannen en eigenlijk gebeurt er nooit iets. Totdat, op een mooie zomerdag, het allerergste gebeurt.
Tientallen jaren later zijn Lorna Smith en haar verloofde in Cornwall op zoek naar de perfecte trouwlocatie. Lorna heeft een zwak voor het vervallen landgoed dat ze zich herinnert uit haar jeugd – in haar ogen zijn de stoffige kandelaars en de wilde bloemen die tussen de vloerplanken door groeien het toppunt van romantiek. Maar als ze, gekerfd in een boomstam, een verontrustende boodschap vindt, beseft ze dat het verleden – dat van haarzelf én dat van het huis – duisterder is dan ze zich wil herinneren. Steeds dieper wordt Lorna de geschiedenis van het huis in getrokken. Wat is er gebeurd, al die zomers geleden?
Mijn recensie lees je hier.Ibiza, land van liefde - Mireille van Hout   ///   Lucy in the Sky with Diamonds - The Beatles
Anna en een paar vrienden stichten een hippiecommune op Ibiza waar ze leven in ultieme vrijheid. Op een dag vertrekken Anna en haar dochter echter halsoverkop van het eiland. Jaren later probeert haar inmiddels volwassen dochter te ontdekken wat destijds de reden was voor het plotselinge vertrek van Ibiza. 
Mijn recensie lees je hier.An ounce of hope - Sophie Jackson   ///   Heard it through the Grapevine - Marvin Gaye
Max O'Hare heeft het zwaar te verduren gehad in zijn leven. Vlak nadat ze hun ongeboren kindje verliezen, verlaat zijn vrouw Lizzie hem van de ene dag op de andere waarna hij verzwelgt in zelfmedelijden en zijn drugsverslaving. Wanneer hij uiteindelijk ontslagen wordt uit het afkickcentrum, probeert hij zijn leven weer op de rails te krijgen. Dat lijkt hem aardig te lukken, tot hij Grace Brooks ontmoet. Achter haal eeuwige lach schuilt echter een gebroken vrouw. Langzaam maar zeker groeien ze naar elkaar toe, maar zullen ze er ooit in slagen hun verleden achter zich te laten en elkaar gelukkig te maken?
Mijn recensie lees je hier.Welk boek en welk lied horen voor jou gevoel samen?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten