zondag 27 december 2015

9 x de mooiste boeken van 2015

Het jaar loopt stilaan ten einde en dan wordt het natuurlijk tijd voor een overzichtje. Ook in 2015 las ik weer een hoop boeken, als het goed gaat heb ik ondertussen zelfs mijn Goodreads-challenge van zeventig boeken gehaald. Over sommige boeken was ik heel enthousiast, andere konden me minder bekoren. En een paar hebben voor altijd een plaatsje in mijn boekenhart veroverd. Klik op de titel om naar de recensie te gaan.


De auteur schreef tien jaar aan dit boek en dat merk je. Alle details kloppen en iedere zin is een klein kunstwerkje. De personages zijn allemaal levensecht en uiterst charmant. Als je het licht niet kunt zien is een pil van meer dan vijfhonderd pagina's, maar door de korte hoofdstukjes raas je erdoorheen.

Dit boek is voor mij dé verrassing van 2015. Onder die saaie, nietszeggende omslag schuilt een parel van een verhaal. De Vlamberken vertelt het verhaal van een jongeman die op zoek gaat naar zijn verleden, naar wie hij echt is. Gaandeweg ontrafel je samen met hem het mysterie van zijn jeugd dat hem altijd is blijven achtervolgen.

Misschien niet het meest realistische verhaal van het jaar, maar Marina Folkers hanteert een opvallend vlotte pen en zorgt ervoor dat je er helemaal in opgaat. Dit hedendaagse sprookje is een garantie voor een paar hele fijne leesuren.

Wat een mindfuck, dit boek! Dagenlang spookte het door mijn hoofd en ook nu nog denk ik er regelmatig aan terug. Tot op de dag van vandaag heb ik niet alle puzzelstukjes van dit merkwaardige, intrigerende verhaal bij elkaar kunnen leggen. 

Schakels is zonder twijfel één van de beste thrillers die ik dit jaar las. De Beer heeft oog voor detail en alle verhaallijnen zijn minutieus uitgewerkt. In Schakels sleept hij je mee in een wereld waar je eigenlijk het liefst zo ver mogelijk vandaan zou willen blijven.

Ze wist me met geen enkel boek zo te raken als me Voor jou, maar De laatste liefdesbrief kreeg Jojo Moyes me toch weer aan het huilen. Ook hier brengt ze op weergaloze wijze geliefden uit verschillende sociale klassen bij elkaar in een magisch liefdesverhaal.

Boeken van John Boyne, ik verzamel ze zo'n beetje, gelezen of ongelezen. De overtuigende manier waarop hij een kind als hoofdpersonage opvoert, weet me altijd weer te bekoren. Zo ook in De jongen die zijn vader zocht, waarin Alfie vastbesloten is om zijn vader die naar het front vertrokken is weer naar huis te brengen.

De boeken van Rachel Gibson werden mijn guilty pleasure van 2015. Voorspelbaar en niet bijster origineel, maar wel überromantisch, sexy en met een knappe man in de hoofdrol. Soms heb je gewoon niet meer nodig dan dat.

Dokter Mütters Medische Mirakels - Cristin O'Keefe Aptowicz
Thomas Dent Mütter was een excentrieke, flamboyante man die de geneeskunde en de chirurgie compleet veranderde. De kleurrijke, humoristische schrijfstijl van de auteur deed me vergeten dat ik eigenlijk een biografie aan het lezen was.


Wat was voor jou het beste boek van 2015?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten