vrijdag 20 november 2015

RECENSIE | Sky - Ellen Lina

De tweeëndertigjarige Elisa Verhaag is op haar zestiende moeder geworden van Sky. Het moederschap gooide haar leven behoorlijk overhoop, zeker omdat ze niet kon rekenen op enige steun van haar vriend Julian Sanders. Hij verliet hen toen Sky drie maanden oud was.

Sky groeit op tot een eenzaam meisje, worstelend met haar grote intelligentie en sociale isolement. Wanneer ze een online vriendje krijgt, raakt ze geïnteresseerd in de relatie van haar vader en moeder. Wanneer Sky uiteindelijk contact zoekt met Julian en dit niet gaat zoals ze had gehoopt, loopt de situatie uit op een regelrechte nachtmerrie. Elisa komt er al snel achter dat dit niet alleen aan Julian te wijten is. Sky’s mentor komt met een schokkende onthulling. Het brengt Julian hoe dan ook weer terug in Elisa’s leven, en de verschillen tussen hen blijken groter dan ooit.


Ooit zal ik je weer zien was één van mijn favoriete boeken van 2014 en ik kon dus niet wachten om ook Ellen Lina's nieuwste boek Sky te lezen. De cover is in ieder geval veelbelovend en ook de flaptekst maakte me heel nieuwsgierig.

Toen ik het boek opensloeg (lees: mijn e-reader opstartte) herkende ik onmiddellijk Ellen Lina's pakkende schrijfstijl. Korte zinnen en realistische dialogen zorgen voor een aangename leeservaring. Wat begon met het voornemen om even een klein stukje te lezen eindigde met een urendurende leessessie en een uitgelezen boek.

Het perspectief wisselt tussen Elisa en Sky en af en toe komt ook Julian aan het woord. Op die manier worden alle kanten van het verhaal voldoende belicht en word je meegesleept in het leven van de personages. Moeder en dochter hebben zo met hun eigen demonen te kampen en het botst dan ook regelmatig tussen die twee. Ondanks het generatieverschil worden beide personages even geloofwaardig neergezet en ik kon me ook in allebei goed inleven. Ik vond vooral Sky een heel intrigerend personage, dus zij had wat mij betreft (nog) meer aan het woord mogen komen. 

Nee, Sky barst niet van de spectaculaire gebeurtenissen, integendeel, maar ook het leven van alledag kan een vat vol emoties zijn en die komen dan ook heel goed uit de verf. Een scala aan emoties passeert de revue en door te kiezen voor actuele thema's als sexting, tienermoederschap en hoogbegaafdheid wordt het een heel hedendaags en vooral intens verhaal. 

Met dit boek bewijst Ellen Lina dat je geen spectaculaire plotwendingen of ingewikkelde verhaallijnen nodig hebt om een meeslepend verhaal te schrijven. Realistische personages en hun sores doen het in de handen van de juiste auteur ook prima.  Sky schittert simpelweg in eenvoud.


Sky
Ellen Lina
Aantal pagina's: 328
ISBN 9789086602964
Uitgeverij Ellessy (november 2015)

Met dank aan de auteur en de uitgeverij voor het recensie-exemplaar.


Benieuwd wat andere bloggers vinden van Sky? Breng dan zeker ook een bezoekje aan de andere deelnemers van deze blogtour!


Geen opmerkingen:

Een reactie posten