maandag 6 juli 2015

RECENSIE | Is dit dan later? - Margot Hoeberichts

Wanneer haar moeder ineens met spoed in het ziekenhuis wordt opgenomen, staat het leven van Margot op z’n kop. Margots moeder blijkt kanker te hebben. Het ziekbed van haar moeder is kort en hevig en tijd voor afscheid is er eigenlijk niet. Na het overlijden van haar moeder, voelt Margot zich vaak niet begrepen door haar omgeving. Dit boek beschrijft op een kalme manier Margots heftige verhaal, haar verdriet en de stroomversnelling waarin zij terechtkomt vanaf de dag dat haar moeder in het ziekenhuis belandt. 

Capture

In het verleden heb ik niet altijd goede ervaringen gehad met boeken die in eigen beheer of bij een uitgeverij on demand waren uitgegeven. Toen Margot me contacteerde met de vraag of ik haar boek Is dit dan later? wou lezen, was ik in eerste instantie nogal huiverachtig. Tot ik het fragmentje las dat ze me doorstuurde. Die paar zinnen waren genoeg om me kippenvel te bezorgen, ik was heel benieuwd naar de rest van het verhaal.

Margot schrijft in een heel toegankelijke stijl, met korte zinnen en zonder er doekjes om te winden. Fijn om te lezen én knap dat ze dit op deze manier op papier wist te zetten. Soms springt het verhaal wat van de hak op de tak, met flashbacks en herinneringen aan hoe het vroeger was. Het zorgde ervoor dat ik niet altijd van de eerste keer mee was en af en toe een stukje opnieuw moest lezen. Ook was ik graag meer te weten gekomen over de achtergrond en het verleden van de familie van Margot. Er komen wel anekdotes uit haar jeugd aan bod, maar het lukte me niet helemaal om een samenhangend beeld van haar familie te vormen. 

Toch is stijl in dit geval totaal ondergeschikt aan de boodschap, want Margots verhaal komt hard binnen. Op een paar dagen tijd komt ze er niet alleen achter dat haar 55-jarige moeder al veel langer doodziek is en dat altijd voor haar omgeving verborgen wist te houden, maar moet ze ook al afscheid van haar nemen. In een oogwenk verandert haar leven voorgoed en de boodschap die ze met Is dit dan later? wil uitdragen is dan ook heel duidelijk: geniet van het leven, het kan zo maar eens gedaan zijn. Een boodschap die klaar en duidelijk overkomt en je serieus aan het denken zet.

Meer weten over Margot en haar boek? Je leest er alles over op haar website.


Is dit dan later?
Margot Hoeberichts
Aantal pagina's: 144
ISBN 9789402215267
Uitgeverij Boekscout.nl

Met dank aan de auteur voor het recensie-exemplaar.

1 opmerking: