donderdag 18 juni 2015

RECENSIE | Verbroken - Linda Jansma

Computerexpert Mara de Wolff krijgt opdracht het netwerk van mediabedrijf Dutch Broadcasting Group te testen op veiligheidsrisico’s. Het duurt niet lang voordat ze informatie onder ogen krijgt die niet alleen het bedrijf, maar ook haarzelf ernstig in gevaar brengt. Ze raakt ongewild betrokken bij een terroristisch netwerk dat een grote aanslag in Nederland beraamt. De inzet: haar kinderen die door haar ex-man ontvoerd zijn naar Irak.

Verbroken

Linda Jansma is één van mijn favoriete Nederlandse thrillerauteurs en ik was na Houvast en Schuilplaats heel benieuwd naar haar nieuwste boek, Verbroken. Ik moest er dan ook niet lang over nadenken toen De Crime Compagnie me vroeg of ik wilde meedoen aan de blogtour rond Verbroken.

Ik geef het toe, (ethisch) hacken en moslimterrorisme, het zijn niet meteen mijn favoriete onderwerpen. Ik heb er weinig voeling mee en was bang dat het verhaal me daardoor niet zou grijpen. Gelukkig weet Linda Jansma me met haar filmische schrijfstijl altijd weer mee te slepen. Na een ietwat aarzelend begin ontwikkelt het verhaal zich tot een echte pageturner. Door regelmatige perspectiefwissels blijft het geheel interessant en leest het vlot door.

Ook slaagt ze er zoals gewoonlijk weer in om personages te creëren die je buren zouden kunnen zijn. Mara is een sterk en moedig hoofdpersonage, maar ik kon me soms moeilijk inleven in de keuzes die ze maakte. Regelmatig moest ik een stemmetje in mijn hoofd dat riep: "Stap toch naar de politie!" de kop indrukken. Voor mijn gevoel had dat tot een heel stuk in het verhaal zonder problemen gekund en ik ergerde me eraan dat Mara zich steeds verder in nesten werkte door dit niet te doen.

Op een bewonderenswaardige manier geeft de auteur ook een stem aan de "slechterik" in het verhaal. Haar achtergrond en verleden verklaren voor een stuk haar daden en je kunt bijna niet anders dan een soort van sympathie voor haar ontwikkelen, ook al wil je het niet.

Verbroken is Jansma's zevende thriller en hoewel hij me - vooral vanwege de onderwerpen - niet zo aansprak als pakweg Schuilplaats, is hij zeker de moeite waard voor liefhebbers van het genre!


Verbroken
Linda Jansma
Aantal pagina's: 350
ISBN 9789461091352
Uitgeverij De Crime Compagnie (juni 2015)

Met dank een de uitgeverij voor het recensie-exemplaar.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten