dinsdag 12 mei 2015

RECENSIE | Niets te verbergen - Aglaia Bouma

Prostituee Maud probeert zich staande te houden in het Nederland van de nabije toekomst, wanneer alle persoonlijke gegevens van mensen worden opgeslagen in een elektronisch burgerdossier. Dat betekent dat je geen echte privacy meer hebt en je vrijheid wordt beknot, maar het moet het leven ook een stuk gemakkelijker en veiliger maken. Maud heeft er geen probleem mee dat overheid en bedrijfsleven bijna alles over haar weten. Zij heeft niets te verbergen en dus ook niets te vrezen. Of lijkt dat alleen maar zo?

23643221

Niets te verbergen speelt zich af in het Nederland van 2029. De schrijfster schept een aannemelijk én vooral verontrustend beeld van een wereld die heel erg lijkt op de wereld die we nu kennen, maar tegelijk drastisch veranderd is. De technologie is zodanig geëvolueerd dat privacy niet langer vanzelfsprekend is. In deze wereld leeft en werkt Maud, het sympathieke, niet te benijden hoofdpersonage. 

Aglaia Bouma grijpt onze privacy, een onderwerp dat tegenwoordig amper weg te denken is uit de actualiteit, aan om de lezer aan het denken te zetten. Betekent niets te verbergen hebben ook dat iedereen zomaar alles van jou mag weten? Geven we niet te veel prijs op het internet? Zijn we bereid onze privacy in te ruilen voor meer veiligheid? Is dit de toekomst die ons wacht? Allemaal vragen die in mijn hoofd speelden tijdens het lezen.

Niets te verbergen speelt zich af in de toekomst, maar is tegelijk brandend actueel. Het zet je aan het denken, leest vlot en zit vol met humor en verrassende wendingen. Ik las het in ieder geval in één ruk uit!


Niets te verbergen
Aglaia Bouma
Aantal pagina's: 242
ISBN 9789491875137
Uitgeverij LetterRijn (april 2015)

Met dank aan de uitgeverij voor het recensie-exemplaar.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten