dinsdag 21 april 2015

RECENSIE | Als je het licht niet kunt zien - Anthony Doerr

De jonge Marie-Laure is blind. Ze woont met haar vader in Parijs naast het natuurhistorisch museum waar hij werkt als curator. Als ze twaalf is bezetten de nazi’s Parijs en vader en dochter vluchten naar het Bretonse Saint-Malo. Ze hebben de grootste en meest waardevolle schat van het museum meegenomen.

In een mijnstadje in Duitsland groeit Werner Pfennig op in een weeshuis samen met zijn jongere zusje Jutta. Werner belandt bij de Hitlerjeugd en wordt vervolgens naar het front gestuurd. Via Rusland komt hij tenslotte in Saint-Malo terecht, waar zijn verhaal en dat van Marie-Laure samenkomen.


Soms lees je zo'n boek waar je nog dagen van onder de indruk bent, een boek waarvan je wenste dat je het zelf geschreven had. Ken je dat gevoel? Het overkwam me de laatste jaren maar een paar keer; met de boeken van Carlos Ruiz Zafón, met Voor jou van Jojo Moyes en nu dus ook met Als je het licht niet kunt zien

In dertien delen, bestaande uit verschillende korte hoofdstukjes, neemt de auteur je mee op een reis doorheen de tijd, naar het verleden en weer terug, aan een duizelingwekkend tempo. Door de tijdssprongen en korte hoofdstukken met bijpassende titels wordt het verteltempo hoog gehouden en raas je door het boek heen, ook al telt het meer dan vijfhonderd pagina's. 

De personages die Doerr creeërt zijn levensecht en charmant. Zowel Marie-Laure als Werner stalen mijn hart in een oogwenk. Je volgt hen al vanaf hun kindertijd en dat zorgt er voor dat je hun beweegredenen en keuzes veel beter begrijpt, ook die van de Duitse Werner. Al wordt doorheen het verhaal ook vaak pijnlijk duidelijk dat je sommige dingen nu eenmaal niet voor het kiezen hebt.

Het boek bulkt van de details en iedere zin is een klein kunstwerkje. Je zou kunnen stellen dat Doerr zich verliest in deze details, maar voor mij staat er geen woord te veel in dit boek. De liefde van de schrijver voor zijn verhaal en zijn personages druipt van iedere pagina. Anthony Doerr werkte maar liefst tien jaar lang aan dit magnum opus en het resultaat is op zijn zachtst uitgedrukt prachtig.


Als je het licht niet kunt zien
Oorspronkelijke titel: All the light we cannot see (Vertaling door Eefje Bosch)
Anthony Doerr
Aantal pagina's: 512
ISBN 9789044345940
The House of Books (februari 2015)

Met dank aan de uitgeverij voor het recensie-exemplaar.

2 opmerkingen:

  1. Normaal gesproken houd ik niet zo van hypes, maar na het lezen van jouw recensie wil ik het boek toch wel graag lezen. Denk dat we ongeveer dezelfde smaak hebben op dit gebied!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Meestal begin ik zelfs niet in gehypete boeken, maar voor deze maakte ik graag een uitzondering. Met recht en reden een hype, zou ik zeggen!

    BeantwoordenVerwijderen