zondag 8 maart 2015

Who run the world? GIRLS! - Sterke vrouwen in de hoofdrol


Dat we tot het sterke geslacht behoren, daar zijn wij vrouwen het gros van de tijd rotsvast van overtuigd. En als we er in het echte leven toch even niet meer zo zeker van zijn, dan zijn er nog altijd de heldinnen in onze boeken om ons te sterken in onze overtuiging! Vandaag, niet toevallig op Internationale Vrouwendag, een lijstje met boeken waarin sterke vrouwen de dienst uitmaken.

De stand van de sterren - Amy Brill
Hannah Price is vierentwintig en heeft een passie voor sterrenkunde. Ze is vastbesloten om een nieuwe komeet te ontdekken om de internationale prijs voor astronomie te winnen, maar in de Quakergemeenschap waar ze opgroeit, worden er van vrouwen heel andere dingen verwacht dan naar de sterren kijken. (Mijn recensie lees je hier.)

Luchtmeisjes - Ingrid van der Chijs
In een door mannen gedomineerde wereld, zijn Hilda en Trix ware pioniers. Ze behoorden tot de allereerste lichting stewardessen die door KLM werden ingezet. Tijdens de Tweede Wereldoorlog maakt Hilda carrière bij de NSB terwijl Trix bij het verzet gaat. (Mijn recensie lees je hier.)

Anna, Hanna en Johanna - Marianne Fredriksson
In deze krachtige roman beschrijft Marianne Fredriksson de levensloop van drie generaties vrouwen die maar niet lijken los te komen van de mannen waarvan ze houden.

  

Eten, bidden, beminnen - Elizabeth Gilbert
Elizabeth Gilbert heeft op haar dertigste alles om gelukkig te zijn, maar in plaats daarvan raakt ze in paniek. Na een echtscheiding en een depressie besluit ze om een jaar alleen op reis te gaan. Op haar zoektocht naar evenwicht reist ze naar Italië, India en Indonesië.

Mannen die vrouwen haten - Stieg Larsson
In het eerste deel van de Millennium-trilogie maken we kennis met de markante Lisbeth Salander. Na een traumatische jeugd groeit ze uit tot een berucht computerhacker met een fotografisch geheugen; een asociale en brutale heldin.

Matilda - Roald Dahl
Ze mag dan misschien nog maar een meisje zijn, alle boekenwurmen zijn het er over eens: Matilda is een echte heldin! Ze is superslim, kan voorwerpen laten bewegen door ernaar te kijken en ze bedenkt de meest fantastische straffen voor haar ouders en juffrouw Bulstronk.

  

Een Keukenmeidenroman - Kathryn Stockett
In het Mississippi van de jaren zestig mogen zwarte vrouwen wel blanke kinderen opvoeden, maar ze mogen niet naar hetzelfde toilet gaan als blanke vrouwen. Drie vrouwen zijn het racisme meer dan beu en besluiten dat er meer dingen zijn die hen verbinden dan verdelen.

De twaalf stammen van Hattie - Ayana Mathis
Ayana Mathis vertelt het ontroerende levensverhaal van Hattie, een vrouw die een betere toekomst wenst voor haar kinderen, maar er ondanks haar talloze pogingen niet in slaagt ze die toekomst te geven. (Mijn recensie lees je hier.)

De kleur van melk - Nell Leyshon
De jonge Mary wordt in 1831 door haar vader "verhuurd" aan de pastoor om voor diens invalide vrouw te zorgen. In ruil daarvoor leert hij haar lezen en schrijven, iets wat niet voor veel meisjes weggelegd is. Wanneer de vrouw van de pastoor overlijdt, blijkt dat Mary wel een heel hoge prijs moet betalen voor wat haar geleerd is en wordt duidelijk waarom ze zoveel haast heeft om haar verhaal te vertellen. (Mijn recensie lees je hier.)

  

Chocolat - Joanne Harris
Als Vianne Rocher met haar dochtertje in Lansquenet-sous-Tannes komt wonen, weet ze niet hoeveel beroering ze veroorzaakt. Uitgerekend op Aswoensdag, het begin van de vasten, opent ze een chocolaterie in het dorp. Ze verleidt de dorpsbewoners met haar smakelijke creaties en warme persoonlijkheid en komt zo meermaals in aanvaring komt met de ouderwetse pastoor.

Lelijk - Constance Briscoe
Constance Briscoe wordt haal hele kindertijd mishandeld, zowel geestelijk als lichamelijk, door haar moeder en diens nieuwe vriend. Haar moeder haat haar en vertelt haar te pas en te onpas hoe lelijk ze is. Maar al die tijd koestert Constance één droom: ze wil advocate worden. Uiteindelijk zal ze de eerste zwarte rechter in Engeland worden.

Een liefde in Afrika - Susan Travers
Tijdens de Tweede Wereldoorlog werkt de Engelse Susan Travers eerst als frontverpleegster en sluit ze zich daarna als eerste vrouw ooit aan bij het Vreemdelingenlegioen in Noord-Afrika. Ze wordt de chauffeur van kolonel Koenig en raakt verzeild in een passionele affaire met de getrouwde man, waarvoor ze haar leven zou riskeren.

  


Wie is jouw favoriete vrouw uit de literatuur, jouw boekenheldin?

4 opmerkingen:

 1. Ik vind Lisbeth Salander ook geweldig! Of anders Hermione Granger. Zij is slim en begrijpt alles beter dan Harry en Ron.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Leuke, leuke post! Originele boeken ook die je noemt! Mijn favoriete vrouwelijke personage is toch ook Hermione uit Harry Potter :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Leuk dat je hem leuk vindt! Ik heb geprobeerd voor ieder wat wils bij elkaar te zoeken. Alleen ben ik geen Harry Potterfan en kan ik dus -helaas - niet meepraten over Hermione :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik ben zelf geen Harry Potterfan, dus Hermione ken ik niet zo goed :-)

  BeantwoordenVerwijderen