woensdag 12 november 2014

RECENSIE | De Monogram Moorden - Sophie Hannah


Als Hercule Poirot op een avond rustig koffie zit te drinken in een Londens koffiehuisje, komt er een dame binnen die helemaal in paniek is. Ze slaat wartaal uit en is duidelijk doodsbang. Nog voordat Poirot kan achterhalen wat er mis is met de vrouw, gaat ze ervandoor. Later die avond blijken er in een hotel in de buurt drie lijken te zijn gevonden. Ze hebben alle drie een manchetknoop met het monogram PIJ in hun mond. Poirot kan zich niet van de indruk ontdoen dat de moorden en de vrouw in het koffiehuisje iets met elkaar te maken hebben. Maar wat?


Hoewel ik graag boeken van Agatha Christie lees, zou ik mezelf geen die hard fan noemen. Toch was ook ik sceptisch toen ik vernam dat een andere schrijfster een boek over Hercule Poirot zou uitbrengen. Ik ging er bijna automatisch van uit dat de Belgische detective met het kenmerkende snorretje een karikatuur van zichzelf zou worden en dat het boek een flauw aftreksel van het echte werk zou zijn. Na het lezen van De Monogram Moorden vraag ik me af hoe ik me zo heb kunnen vergissen!

Vanaf de eerste bladzijde neemt Sophie Hannah je rechtstreeks mee naar de jaren '20. Deze aangename, ongedwongen retrosfeer blijft het hele boek door hangen. Ik vond het een verademing om nog een keer een ouderwets detectiveverhaal te lezen, zonder dat er een hoop hightech forensische spullen aan te pas komen om een moord op te lossen. Ik genoot ervan om zelf mee te denken en het uiteindelijk te moeten afleggen tegen het denkwerk van Poirot.

Net zoals in de oorspronkelijke verhalen is Hercule Poirot overtuigd van zijn eigen kunnen en de superioriteit van zijn "kleine grijze celletjes". Dat maakt hem tot een intrigerend, maar vaak ook ronduit irritant hoofdpersonage. In dit boek komt dit misschien nog wel sterker naar voren dan in de boeken van Agatha Christie en het is zowat het enige waar ik minder enthousiast over was tijdens het lezen.

Onder de prachtige cover schuilt een spannend verhaal dat de lezer weet uit te dagen en de plot is ronduit geniaal.  Natuurlijk is De Monogram Moorden niet van de hand van Agatha Christie, maar het is vast en zeker een waardige opvolger!

««««


De Monogram Moorden
Oorspronkelijke titel: The Monogram Murders (Vertaling door Anna Livestro)
Sophie Hannah
Aantal pagina's: 320
ISBN 9789048822058
Uitgeverij The House of Books (september 2014)

Met dank aan de uitgeverij voor het recensie-exemplaar.

3 opmerkingen:

  1. Wat leuk! Ik krijg helemaal zin om het te gaan lezen!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik hoor hier veel goeds over! Hoewel het me in eerste instantie niet zo trekt lijkt het me nu wel wat. Hurray voor recensies!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. De cover ziet er alvast heel aantrekkelijk uit, misschien moet ik er me ook eens aan wagen! Maar ik heb een beetje schrik voor al het denkwerk, want soms vind ik dat een beetje saai.

    BeantwoordenVerwijderen