zondag 19 oktober 2014

4 x Herfstige boeken


Nu de blaadjes aan de bomen langzaam maar zeker verkleuren en het steeds vroeger donker wordt, kunnen we het niet meer ontkennen: het is nu echt herfst, ondanks de aangename temperaturen. Ik vind de herfst één van de leukste en vooral gezelligste seizoenen. Buiten is het - normaal gezien - guur, binnen is het lekker warm en knus, met thee, een dekentje én een goed boek. De boeken uit dit lijstje lenen zich perfect voor herfstige avonden!


1867. Op een koude, donkere avond arriveert Eliza Caine met de trein in Norfolk, waar ze een baan als gouvernante heeft aangenomen. Doodmoe dient ze zich aan bij Gaudlin Hall, haar nieuwe huis. Ze wordt er begroet door de twee kinderen die ze moet verzorgen - maar er zijn geen ouders, geen andere volwassenen, en niemand die haar mysterieuze werkgever vertegenwoordigt. De kinderen kunnen haar ook niet helpen. Later die nacht in haar kamer gebeurt er iets beangstigends, en Eliza begint te vermoeden dat er iets helemaal mis is in Gaudlin Hall. Vanaf dat moment staat haar nog maar één ding te doen als haar eigen leven en dat van de kinderen haar lief is: de lang verborgen geheimen van het huis ontrafelen en afrekenen met de demonen uit het verleden die zich in elk donker hoekje schuil lijken te houden.
Deze Dickensiaanse thriller past perfect bij de duistere Halloween-sfeer, maar ook lang nadat Halloween voorbij is, zorgt Het Victoriaanse Huis voor een paar uurtjes griezelplezier!


Wildernisjaren - Linda Nijlunsing
Na het overlijden van haar moeder vertrekt de Groningse Linda Nijlunsing uit Nederland. Na vele omzwervingen belandt ze in Alaska, waar ze Jim ontmoet, een boomlange man die zich teruggetrokken heeft in de natuur en in zijn levensbehoeften voorziet door de jacht op pelsdieren en vissen. Linda valt als een blok voor Jim en gaat bij hem wonen in zijn hut aan de Yukon-rivier, tientallen kilometers van de bewoonde wereld. Linda beheert de moestuin, ze vangt zalm, ze leert sledehonden mennen, stekelvarkens schieten en elanden villen. Samen met Jim zet ze klemmen voor marters en wolven. Ze past zich volledig aan zijn leven aan en trotseert de barre omstandigheden. Makkelijk is dat niet, ze voelt zich soms eenzaam en bang. Jim windt er geen doekjes om; hij zoekt een vrouw die zijn leven makkelijker maakt. Als Linda zwanger wordt realiseert ze zich dat ze die uitspraak veel letterlijker had moeten nemen dan ze aanvankelijk dacht.
Met dit waargebeurde verhaal waan je je zo in Alaska. Na het lezen van dit boek voelt zelfs een Belgische herfst als hoogzomer!


Dokter in Ierland - Patrick Taylor
Ballybucklebo: een schilderachtig dorpje in Noord-Ierland. De jonge dokter Barry Laverty komt daar terecht in een kleine huisartsenpraktijk bij de felle, oudere dokter O'Reilly. Maar al spoedig neemt Barry het motto van zijn strijdlustige baas over: laat de patiënten nooit de overhand krijgen! Want de kleurrijke dorpsbewoners, onder wie een malafide majoor, een zwanger dienstmeisje en een hond genaamd Arthur Guinness, stellen de onervaren jonge huisarts ernstig op de proef. Als Barry volhoudt zal hij nog veel kunnen leren over het leven – en de liefde - tussen de groene heuvels en dalen van het charmante Ballybucklebo.
Charmante dorpjes, kleurrijke personages en een portie romantiek; een combinatie die voor mij altijd werkt en al helemaal in de herfst. Dokter in Ierland is zo'n gezellige streekroman die makkelijk wegleest en als je aan één boek niet genoeg hebt om de herfst buiten te sluiten, zijn er nog altijd De terugkeer van Dokter Laverty en Winter in Ierland.


De lijst van al mijn wensen - Grégoire Delacourt
Jocelyne wilde styliste worden in Parijs, een wespentaille hebben en trouwen met de prins op het witte paard. Ondertussen is ze 46 en heeft ze een fourniturenwinkeltje in Arras; de kilo’s van haar laatste zwangerschap is ze nooit kwijtgeraakt en ze is getrouwd met Jocelyn, die al twintig jaar in de fabriek van Häagen-Dasz werkt. Op een dag besluit ze een blog te gaan schrijven over handwerken. Terwijl de internetters zich op haar site storten, wint Jocelyne 18 miljoen euro in de lotto. Wat zal ze doen met dit geld dat haar leven voor altijd kan veranderen? Ze besluit om er met niemand over te praten, zelfs niet met haar man, en een lijst te maken van al haar wensen…
In de herfst grijp ik onbewust vaak naar feelgood-boeken. De lijst van al mijn wensen is zo'n boek dat een beginnende najaarsdip onmiddelijk in de kiem kan smoren.


Hou jij ook zo van de herfst?

6 opmerkingen:

 1. Wat een ontzettend leuke tips! Vooral nu bij ons de herfst vakantie is begonnen.
  Ik hou ook enorm ban de herfst. Het mooiste vind ik al die gekleurde bladeren. Helemaal als je in een "regenbui" van bladeren komt. Dat vind ik prachtig.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. De herfst is inderdaad qua natuur het "mooiste" seizoen, dat vind ik ook!

   Verwijderen
 2. Ik ken eigenlijk alleen Het Victoriaanse Huis, maar die lijkt me wel erg mooi!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hoi, het Victoriaanse Huis ken ik ook - heb ik afgelopen winter gelezen. Vond ik ook heel erg leuk. Nog een 'Feelgoed' aanrader van mij: DE VROUW VAN DE TIJDREIZIGER.
  Groetjes van Simone

  BeantwoordenVerwijderen