donderdag 16 mei 2013

RECENSIE | De Laatkomer - Dimitri Verhulst

 
Om zich alsnog te kunnen verzoenen met zijn leven, verlaat Désiré Cordier het pad zoals dat richting graf voor hem was uitgestippeld. Hij neemt wraak op zijn matte, liefdeloze burgermansbestaan door te doen alsof hij dementeert. Zijn gevoel van eigenwaarde, dat door zijn huwelijk was aangetast, wint hij terug als hij op een heuglijke dag, gezond en wel, in een tehuis voor seniele bejaarden wordt geplaatst. Hij belazert de kluit op virtuoze wijze door zich voor te doen als demente en incontinente grijsaard die op zijn einde afstevent. De rol van zijn leven, en die wordt nóg veelbelovender als er opeens een demente jeugdliefde in het tehuis opduikt.
Dimitri Verhulst is één van de bekendste schrijvers van de Lage Landen. Hij won al verschillende prijzen, waaronder de Gouden Uil Publieksprijs voor De Helaasheid der Dingen. Toch moet ik eerlijk toegeven dat ik nog nooit eerder iets van hem gelezen had. Toen uitgeverij Atlas Contact me vroeg of ik geïnteresseerd was in een vooruitexemplaar van De Laatkomer, heb ik nochtans geen moment getwijfeld. Alleen de flaptekst deed me al gniffelen. Dit zou wel eens een heel vermakelijk boek kunnen zijn!


De Laatkomer is geen dik boek, maar het is zijn gewicht in goud waard. Wat een magistraal boek! Vanaf de eerste zin werd ik helemaal meegezogen in het leven van Désiré en in het toneelstuk dat zijn leven uiteindelijk wordt. Désiré was bibliothecaris en boekenwurm, dat is vaak al genoeg om mijn sympathie op te wekken voor een personage, maar hij is daarnaast ook nog eens ongelooflijk spitsvondig en grappig.

Ondanks het feit dat er een quasi permanente glimlach op mijn gezicht gebeiteld zat tijdens het lezen, is het tegelijk een erg triest verhaal. Een 74-jarige man die zo teleurgesteld is in zijn levensloop dat hij het rusthuis als zijn enige uitweg ziet. Daar wordt Désiré volgestopt met (kalmeer)pillen, gefixeerd - kortom: hij wordt behandeld als een demente bejaarde. En wat misschien nog wel het ergste is: zijn omgeving denkt dat het er allemaal niet toe doet, want hij beseft het toch niet. De harde realiteit voor veel dementerende bejaarden die hun ziekte helaas niet veinzen...

Score:
«««««

De Laatkomer
Dimitri Verhulst
ISBN 9789025441463
Aantal pagina's: 192
Uitgeverij: Atlas Contact (mei 2013)

Met dank aan de uitgeverij voor het recensie-exemplaar.

8 opmerkingen:

 1. Dat lijkt me een erg bijzonder boek en wat een origineel concept.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Vooral de schrijfstijl maakt het zo'n bijzonder boek voor mij.

   Verwijderen
 2. Ja, mooi boek hè. Ik heb er ook van genoten! Mooi hoe hij onze omgang met demente mensen op de hak neemt en je zo doet afvragen: wie is hier nu gezond?! Maar bovenal: een garantie op veel gegniffel en geproest!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik ga in ieder geval met andere ogen kijken naar dementerenden (of naar hen die het veinzen te zijn).

   Verwijderen
 3. Fijne recensie! Ik denk dat dit boek best wel eens een succes kan worden.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Aan de recensies te zien die ik al heb gelezen is het inderdaad heel goed op weg!

   Verwijderen