vrijdag 6 juli 2012

Boekentips voor Spanjefans


De vakantie is ondertussen volop bezig en mensen reizen massaal af naar zonnige bestemmingen. Mijn zomerse boekentips konden jullie hier eerder al lezen. Vanaf vandaag vinden jullie op Boekboetiek regelmatig nog meer zomerse leestips, telkens in het teken van een bepaald vakantieland. Van start gaan doen we met Spanje!


De schilder van de Schaduw - Esteban Martin

De negentiende eeuw loopt bijna ten einde. In Barcelona, het mekka voor beginnende kunstenaars, is de jonge, getalenteerde Pablo Picasso onvermoeibaar op zoek naar nieuwe artistieke uitdrukkingsvormen. Zijn missie is een moderne manier van schilderen te scheppen, die alle oude, bekende stijlen in één klap te niet zal doen. Maar behalve deze obsessie voor de kunst bezit hij helemaal niets. De enige plek waar hij - gratis - onderdak vindt is een bordeel aan de Calle de Avinyó.
Als hij niet lang daarna - een voor een - de prostituees van dit bordeel worden vermord lijkt alle bewijs naar Pablo te wijzen. Hoe kan hij zijn onschuld aantonen? Hoe kan hij de politie ervan overtuigen dat hij de enige is die het gezicht van de moordenaar kent omdat hij hem heeft getekend? En hoe kunnen de moorden in verband worden gebracht met Picasso's latere schilderij Les Demoiselles d'Avignon, een van de meest revolutionaire werken uit de kunstgeschiedenis?
De schilder van de schaduw is een meeslepende historische thriller die zich afspeelt in de modernistische atmosfeer van het laat-negentiende-eeuwse Barcelona, waarin drie legendarische figuren elkaar ontmoeten - Pablo Picasso, Sherlock Holmes, Jack the Ripper.
Winter in Madrid - C.J. Sansom

Najaar 1940, de Spaanse burgeroorlog is voorbij en Madrid ligt in puin. De bevolking lijdt honger terwijl de nazi's oprukken in Europa. Spanje heeft zich neutraal verklaard, maar heimelijk koestert Franco de wens om zich bij Hitler aan te sluiten.
Harry Brett wordt als oorlogsveteraan door de Britse geheime dienst gevraagd om het vertrouwen te winnen van zijn oude schoolvriend Sandy Forsyth, die ervan wordt verdacht louche contacten te onderhouden met de Spaanse falangisten. Met enige tegenzin begeeft Harry zich naar het corrupte Madrid en ontmoet daar Sandy en diens vriendin Barbara Clare. Barbara heeft haar eigen geheim. Zij is op zoek naar haar vroeger minnaar, de charismatische Bernie Piper, die met de Internationale Brigades vocht tegen de facisten. Hij wordt vermist en zou zijn omgekomen – maar Barbara weigert dat te geloven. Er ontvouwt zich een persoonlijk drama waarop lotgevallen uit een gezamenlijk verleden een onuitwisbaar stempel drukken.De Schaduw van de Wind - Carlos Ruiz Zafon

In het oude centrum van Barcelona ligt het Kerkhof der Vergeten Boeken. Hoofdpersoon Daniel Sempere wordt door zijn vader, weduwnaar en boekhandelaar, meegenomen naar deze geheimzinnige, verborgen wereld van verhalen. Vanaf dat moment neemt Daniels leven een wending die hij niet had kunnen voorzien. Hij mag een boek uitzoeken en kiest De schaduw van de wind, geschreven door een zekere Julián Carax. Het boek laat hem niet meer los, ook al schudt de wereld tijdens het grauwe Franco-regime om hem heen op zijn grondvesten. Hij wil alles weten over het boek en de schrijver. En merkwaardigerwijs lijken alle mensen die hij ontmoet, ook de vrouwen op wie hij verliefd wordt, deel uit te maken van het grote spel waarvan het boek het middelpunt vormt.Ziezo, dit waren mijn boekentips voor Spanjeliefhebbers. Volgende keer krijgen jullie boekentips voor... Frankrijk-fans!! Hou Boekboetiek in de gaten!

Tot de volgende keer!
Annelies

1 opmerking: