vrijdag 5 december 2014

BOEK IN BEELD | De Huisgenoten - Sarah Waters

De huisgenoten

In Boek in beeld zet ik iedere week een pas verschenen boek in de spotlight. Zo'n boek waarvan ik een instant ik-wil-het-nu-onmiddellijk-lezen-gevoel krijg en waarvan ik denk dat het dat effect ook op jullie zal hebben.

En paar jaar geleden las ik De kleine vreemdeling van Sarah Waters en hoewel weinig boeken me echt jarenlang bijblijven, kan ik me dat boek nog levendig herinneren. Niet alleen omdat het zo bloedstollend eng was, maar ook omdat ik zo gegrepen was door Waters' schrijfstijl. Sinds kort is er een nieuwe roman van haar in vertaling: De huisgenoten.

Alles is, na de Eerste Wereldoorlog, kapot. Kan er dan nog liefde bestaan? 
Het is 1922, de situatie in Londen is gespannen. De mannen die op de slagvelden in Europa hebben gediend, zijn gedesillusioneerd en getraumatiseerd. Velen van hen zijn werkeloos, arm en hongerig en eisen maatschappelijke verandering. 
In Zuid-Londen, in een villa op stand in Camberwell een groot, stil huis, beroofd van de heer des huizes, zijn zoons en zelfs van bedienden zien mevrouw Wray en haar alleenstaande dochter Frances zich genoodzaakt huurders in huis te nemen. De komst van Lilian en Leonard Barber, een jong echtpaar uit een ander milieu, zet de gang van zaken in de villa op zijn kop. Gevoelens laaien op en niemand die voorziet hoe ingrijpend en verwoestend de veranderingen zullen zijn.

Ondanks dat de dikte me wat afschrikt, zet ik dit boek graag op mijn leeslijstje. Niet alleen om Waters's schrijfstijl, maar ook omdat ik de jaren twintig zo'n boeiend tijdperk vind. Ik hoop dat ze net zoals in De kleine vreemdeling een sfeer weet te creëren die me niet meer los laat!

Op Jannekes boekenblog kun je trouwens een mooie recensie over dit boek lezen, klik hier.


De huisgenoten | Sarah Waters | 560 pagina's | Nijgh & Van Ditmar | ISBN 97890388994282 opmerkingen: