vrijdag 12 december 2014

BOEK IN BEELD | Aan de rand van de wereld - Michael Pye


In Boek in beeld zet ik iedere week een pas verschenen boek in de spotlight. Zo'n boek waarvan ik een instant ik-wil-het-nu-onmiddellijk-lezen-gevoel krijg en waarvan ik denk dat het dat effect ook op jullie zal hebben.


Aan de rand van de wereld van de Britse historicus Michael Pye werd in november gekozen tot Boek van de Maand bij De Wereld Draait Door op de Nederlandse VARA. Niet dat ik een trouwe kijker ben van dat programma, maar in de boeken(bloggers)wereld hoor ik er vaak goede dingen over, net zoals over hun boeken van de maand trouwens.

De middeleeuwen bij ons, overweldigend verteld door Michael Pye. Dat de middeleeuwen geen lege donkerte tussen het Romeinse Rijk en de renaissance waren, wisten we al langer. Maar nooit slaagde iemand erin het rijke middeleeuwse leven zo dichtbij te brengen als Michael Pye. Hij beschrijft hoe volkeren rond de Noordzee de eerste grote stappen zetten richting ons hedendaagse monetaire systeem, een rechtvaardige justitie, de moderne wetenschap, een opener visie op liefde en seks. Door overzees contact konden deze ideeën zich verspreiden en kreeg de Noord-Europese identiteit definitief vorm. Pye, gerenommeerd historicus en verteller pur sang, laat ons kennismaken met Vlaamse vissers en Nederlandse ambachtslui, Vikings en artiesten, spionnen en ondernemende hanzeaten. Aan de hand van een ontzaglijk aantal bronnen beschrijft hij hun smaken, ziektes, technologie, mode enzovoort. Aan de rand van de wereld is een ronduit magnifiek boek over duizend wervelende jaren.

Als ik aan de middeleeuwen denk, dan komen er eigenlijk vooral donkere, ongure zaken in me op. Het lijkt me dus heel verfrissend om eens een boek te lezen waarin de middeleeuwen als een tijd van vooruitgang en innovatie worden neergezet, zeker als onze contreien daarin een grote rol spelen.


Aan de rand van de wereld | Michael Pye | 416 pagina's | De Bezige Bij | ISBN 9789085425731Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen