dinsdag 13 november 2018

RECENSIE | Meisjes en sport - Rachel Ignotofsky

Meisjes en sport belicht de verwezenlijkingen en verhalen van vijftig onbevreesde vrouwelijke atleten van de jaren 1800 tot vandaag, waaronder pioniersters, Olympische medaillewinnaars en recordhoudsters. Je maakt kennis met bekende figuren zoals tennisster Billie Jean King, maar ook minder gekende kampioenes komen aan bod. Toni Stone bijvoorbeeld, de eerste baseballspeelster die in de professionele mannencompetitie meedeed, en ook skateboardster Patti McGee.

Meisjes en sport brengt hulde aan het succes van de dappere en onverschrokken vrouwelijke atleten die het pad hebben geëffend voor de atletes van vandaag.


Na het prachtige Meisjes en wetenschap komt schrijfster en illustratrice Rachel Ignotofsky nu met Meisjes en sport, een inspirerend boek over bekende en veel minder bekende sportvrouwen.

Vijftig vrouwen, geboren tussen 1881 en 1997 komen aan bod in het boek. Op de linkerpagina vind je telkens een portret van de dame in kwestie, rechts lees je meer over haar leven en sportprestaties. Op beide pagina's zijn ook talloze weetjes en quotes verwerkt. Allemaal in Rachels kenmerkende, vrolijke stijl.


Ik moet bekennen dat ik maar weinig atleten uit het boek kende. Nochtans zijn hun prestaties niet van de minste en hebben ze ook op maatschappelijk vlak veel betekend. Best wel confronterend eigenlijk. Goed gezien ook van Rachel Ignotofsky, om deze in de vergetelheid geraakte vrouwen de aandacht te geven die ze verdienen. 

Ook de sporttakken zijn heel uiteenlopend. Van parachutespringen, over golf en schietsport, tot skateboarden. Fijn dat de schrijfster ook op dit vlak de begane paden durft te verlaten en meisjes aanmoedigt hetzelfde te doen.


Meisjes en sport is een waardige opvolger voor Meisjes en wetenschap. Ook dit boek zal een breed publiek aanspreken en zal hopelijk heel wat meisjes (en jongens) kunnen motiveren en inspireren.


Meisjes en sport
Oorspronkelijke titel: Women in Sports (vertaling door Melissa Debruyn)
Rachel Ignotofsky
Aantal pagina's: 128
ISBN 9789461318046
Uitgeverij Van Halewyck (juli 2018)

Met dank aan de uitgeverij voor het recensie-exemplaar.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten