woensdag 7 november 2018

RECENSIE | Gras - Koen Strobbe

Gianna Mercier verloor haar moeder in een ongeval toen ze nog een kind was. Zelf kwam ze er met een lelijk litteken van af. Ze werd doctor in de chemie en ontwikkelde een molecule waarmee ze barre regio's in vruchtbare landbouwgrond kan veranderen. Pas als ze de persoonlijke grasdesigner wordt van de geheimzinnige sjeik Rahman el Siouffi slaagt ze erin haar ontwikkelingsproject te financieren. Maar al snel blijkt dat haar werkgever een duistere kant heeft. Wanneer Gianna op zijn luxedomein in het elitaire Cap Ferrat bodemonderzoek verricht, ontdekt ze een anomalie in het terrein. Een lijk wordt opgegraven, en vanaf dat moment moet ze vrezen voor haar leven.


Zijn vorige boek, De tragische eindes van Boris Bastarache, was een beetje een buitenbeentje, maar met Gras keert Strobbe weer terug naar zijn roots. 

Chemicus Gianna Mercier ontwikkelt een molecule waarmee het mogelijk wordt om gras te laten groeien op de meeste dorre ondergronden. Haar uitvinding was eigenlijk bedoeld voor humanitaire doeleinden, maar wekt de interesse van sjeik Rahman el Siouffi. Hij huurt haar in als zijn persoonlijke grasdesigner. 

Tot Gianna een anomalie ontdekt in de bodem van zijn landgoed in Cap Ferrat. De onregelmatigheid wijst op een lijk dat daar begraven ligt. In eerste instantie denkt Gianna aan een archeologische vondst, maar alles wijst op een veel geheimzinnigere zaak. En haar baas blijkt wel meer donkere kantjes te hebben. Voor ze het weet raakt Gianna verstrikt in een web van leugens en wanneer de geheime dienst zich ook komt mengen, weet ze niet meer wie ze nog kan vertrouwen. Maar heeft ze dat ooit wel geweten?

Gras, een steenrijke sjeik en zijn entourage, wapenhandel, geheime diensten uit verschillende landen, ... Strobbe doet in dit boek weer waar hij zo goed in is: verschillende verhaallijnen die ogenschijnlijk niks met elkaar te maken hebben op een geloofwaardige manier bij elkaar laten komen. 

Daarnaast introduceert hij heel wat bijzondere, kleurrijke nevenpersonages die het verhaal net dat beetje extra schwung geven. Vooral Gianna's beste vriendin Bianca zorgt voor leven in de brouwerij en zag ik graag op het toneel verschijnen.

Door de verschillende elementen en personages is Gras een heerlijk complexe, gedetailleerde thriller, vol afwisseling maar constant spannend. Net wanneer ik dacht dat alle losse eindjes aan elkaar geknoopt waren, komt Strobbe met een open einde dat doet uitkijken naar meer.

Met zijn nieuwste telg heeft Koen Strobbe zichzelf overtroffen. Gras is origineel en nagelbijtend spannend en zit bovendien vol actie waardoor je dit boek maar moeilijk kunt wegleggen. Na vier boeken begint er zich stilaan een Strobbe-stijl af te tekenen en daar ben ik grote fan van geworden. Elk boek blijkt nog beter te zijn dan zijn voorgangers. Dat belooft nog heel wat voor de toekomst!


Gras
Koen Strobbe
Aantal pagina's: 320
ISBN 9789022335598
Uitgeverij Manteau (oktober 2018)

Met dank aan de uitgeverij voor het recensie-exemplaar.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten