zondag 23 september 2018

Tussen de regels #104

Elke zondag verzamel ik in Tussen de regels het laatste boekennieuws voor jou. Deze week viel er weer heel wat leuk nieuws te vergaren. Zo werden er een heleboel genomineerden voor verschillende literaire prijzen bekendgemaakt en werden er ook een paar prijzen uitgedeeld. Een overzichtje!


* Kinder- en jeugdboekenrecensenten Bas Maliepaard (Trouw) en Jaap Friso (jaapleest.nl) lanceerden afgelopen week de Grote Vriendelijke Podcast. In elke aflevering hebben ze een kinderboekenauteur te gast en bespreken ze nieuwe boeken en andere ontwikkelingen op het vlak van jeugdliteratuur. Er staan ondertussen twee afleveringen online en mocht je die nog niet beluisterd hebben, dan kan ik je dat zeker aanraden!

* Tussen 1 oktober en 1 november kun je naar jaarlijkse gewoonte weer een verhaal insturen voor de Harland Awards Verhalenwedstrijd. Korte verhalen in de genres sciencefiction, fantasy en horror maken kans op de hoofdprijs van 1 000 euro.

* Het autobiografische Wij zeggen hier niet halfbroer van Henk van Straten ("Oorspronkelijk Nederlandstalig") en de YA-roman The Hate U Give van Angie Thomas ("Vertaald") zijn tijdens de opening van de eerste officiële Boekenweek voor Jongeren uitgeroepen tot Beste Boek voor Jongeren 2018. 

* Deze week werd de shortlist van The Man Booker Prize bekendgemaakt. De zes genomineerden kun je hier terugvinden. Onder hen de 27-jarige Daisy Johnson, die als jongste auteur ooit de shortlist van de prijs heeft gehaald. Of ze haar nominatie kan verzilveren weten we op 16 oktober.

* Op NPO Radio 1 werd afgelopen week ook de shortlist van de Jan Wolkers Prijs 2018, de prijs voor beste natuurboek, bekend gemaakt. De winnaar kennen we op 21 oktober.

* Schrijfster Nelleke Noordervliet heeft voor haar hele oeuvre de jaarlijkse Constantijn Huygens-prijs toegekend gekregen. Aan de prijs is een bedrag van 12 000 euro verbonden. Eerder kregen Adriaan van Dis, Mensje van Keulen en Tom Lanoye al de prijs.

* Het prentenboek Fabeldieren van illustrator Ludwig Volbeda en auteur Floortje Zwigtman zijn deze week bekroond met het Gouden Penseel, de prijs voor het best geïllustreerde kinderboek. Wie dit jaar de Gouden Griffel voor best geschreven kinderboek wint, weten we op 2 oktober.

* Angelina Jolie gaat de hoofdrol spelen in The Kept, de verfilming van het gelijknamige boek van James Scott (Verborgen). De actrice gaat de film ook produceren. Het verhaal speelt zich af in de winter van 1897. Wanneer Elspeth Howell thuiskomt, ziet zij dat haar echtgenoot en vier van haar kinderen zijn vermoord. Ze ontdekt dat haar vijfde zoon nog in leven is. Moeder en zoon gaan vervolgens op zoek naar de moordenaars om wraak te nemen. Wanneer de film zal verschijnen, is nog niet bekend.
* Onno Blom heeft met Het litteken van de dood. Biografie van Jan Wolkers de Nederlandse Biografieprijs gewonnen. Hij wint maar liefst 15 000 euro.

* Maandag werd de longlist van de LangZullenWeLezen-trofeeën bekend gemaakt. Deze prijzen worden dit jaar voor het eerst uitgereikt door de VRT in het kader van de leesbevorderingsactie LangZullenWeLezen. Je kunt als lezer stemmen in tien categorieën. Wie voor 14 oktober stemt, maakt kans op alle winnende boeken.

* Stefan Hertmans en Stefan Brijs zijn genomineerd voor de Prix Femina Etranger, één van de meest gerenommeerde Franse literatuurprijzen. Hertmans maakt kans op de prijs met de vertaling van zijn roman De Bekeerlinge, Brijs met die van Maan en Zon. De jury, die enkel uit vrouwen bestaat, selecteerde in totaal 14 Franse en 14 buitenlandse romans. De prijs wordt op 5 november uitgereikt.


Fijne zondag!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten