zondag 16 september 2018

Tussen de regels #103

De komkommertijd is over in boekenland! Deze week verzamelde ik heel wat leuke nieuwtjes over o.a. de Thea Beckmanprijs, de Bronzen Uil en een Nederlander die een wel heel bijzondere loterij wint.


* Arend van Dam heeft dit jaar de Thea Beckmanprijs voor beste historische jeugdboek gewonnen. De reis van Syntax Bosselman gaat over de Surinamer Syntax Bosselman die voor de Wereldtentoonstelling van 1883 in Amsterdam samen met 27 landgenoten naar Nederland wordt gehaald. Niet als eregast, zoals hem is beloofd, maar om als fascinerende rariteit tentoongesteld te worden aan het publiek. De Jonge Beckman, de prijs van de kinderjury, ging naar Inez Van Loon voor haar boek Anna's grote reis.

* De shortlist van de Libris Geschiedenis Prijs 2018 is gisteren bekendgemaakt. De vijf genomineerden zijn: 
- Remieg Aerts, Thorbecke wil het. Biografie van een staatsman
- Piet Hagen, Koloniale oorlogen in Indonesië. Vijf eeuwen verzet tegen vreemde overheersing 
- Frits van Oostrom, Nobel streven. Het onwaarschijnlijke maar waargebeurde verhaal van ridder Jan van Brederode 
- Hella en Sandra Rottenberg, De sigarenfabriek van Isay Rottenberg. De verborgen geschiedenis van een Joodse Amsterdammer in nazi-Duitsland 
- Gabri van Tussenbroek, De toren van de Gouden Eeuw. Een Hollandse strijd tussen gulden en God
De winnaar kennen we op 28 oktober.

* De nieuwe versie van Hitlers Mijn Strijd verovert zijn plek in de bestsellerlijsten, zowel in België als in Nederland. Het boek werd eind augustus door Prometheus uitgegeven en kreeg de laatste weken heel wat aandacht in de media.

* Fear, het erg kritische portret dat journalist Bob Woodward schreef over Donald Trump, gaat ook als zoete broodjes over de toonbank. Amper een paar dagen na verschijning was het boek al aan zijn negende druk toe. En er is nog meer slecht nieuws op komst voor Trump: ook pornoactrice Stormy Daniels kondigt een boek over hem aan...

* De Europese Literatuurprijs 2018 voor de beste naar het Nederlands vertaalde Europese roman is toegekend aan de Noorse auteur Johan Harstad en zijn vertalers Edith Koenders en Paula Stevens voor de roman Max, Mischa & het Tet-offensief.

* De genomineerden voor de Bronzen Uil 2018, de jaarlijkse literatuurprijs voor het beste Nederlandstalige debuut, zijn bekend gemaakt. Kanshebbers zijn Antoinette Beumer (Mijn vader is een vliegtuig), Rinske Hillen (Houtrot), Bert Moerman (Niet dat het iets uitmaakt), Lenny Peeters (Dochter), Sien Volders (Noord) en Herien Wensink (Kleihuid). De winnaar kennen we op 6 oktober.

* Een Nederlander die in Wales woont, heeft zijn eigen boekhandel gewonnen. De eigenaar van de winkel ging met pensioen en organiseerde een loterij: iedereen die meer dan 20 pond spendeerde in zijn winkel, maakte kans om die te winnen, inclusief inhoud. De gelukkige winnaar is dus een Nederlander. Hij gaf ondertussen zijn job op om de winkel over te nemen. Wat een droom!

Fijne zondag!
Annelies

Geen opmerkingen:

Een reactie posten