zondag 2 september 2018

Tussen de regels #101

Elke zondag zet ik de laatste boekennieuwtjes voor je op een rij. Deze week een vurig pleidooi voor Young Adult, de zin en onzin van zelfhulpboeken en de beste bibliotheek van de wereld.


* Myrthe Spiteri, eigenaar en uitgeefdirecteur van Blossom Books, hield op de Uteregse Boekenvakborrel een vurig betoog voor YA. Jongeren lezen niet, en dat is onze schuld, aldus Myrthe. Er bestaan superveel initiatieven om jonge kinderen aan het lezen te krijgen, maar vanaf een bepaalde leeftijd worden jeugdige lezers zo goed als genegeerd. Ze moeten op school boeken lezen die "opvoedkundig verantwoord" zijn en YA wordt daarbij heel vaak vergeten. Het leesplezier gaat vanaf de middelbare school dan ook dikwijls kopje onder. De volledige speech, waarin Myrthe nagels met koppen slaat, kun je hier nalezen.

* Zelfhulpboeken blijven het goed doen. Maar heeft het echt zin om zo'n boek te lezen als je je leven drastisch wil veranderen? Nu.nl zocht uit waar een écht goed zelfhulpboek aan moet voldoen.

* Het essay voor de Maand van de Spiritualiteit 2019 zal geschreven worden door filosofe en programmamaakster Stine Jensen. De maand heeft als thema Met Aandacht en het essay, Eerste liefde, zal daarop aansluiten. Vanaf 8 september is trouwens ook Jensens nieuwste tv-programma te zien op NPO2: Stine boekt sterren. Daarin gaat ze met BN'ers in gesprek over boeken.

* Netflix heeft een meerjarige deal gesloten met Harlan Coben. Op basis van veertien van zijn dertig boeken zullen niet alleen Engelstalige, maar ook anderstalige series gemaakt worden.

* De bibliotheek van Den Helder is uitgeroepen tot de beste van de wereld. Afgelopen week haalde ze het op de Public Library of the Year Award van concurrenten uit Noorwegen, de Verenigde Staten, Brazilië en Singapore in de categorie "nieuwe bibliotheek in een bestaand gebouw". De bib opende pas in 2016, maar werd vorig jaar ook al uitgeroepen tot de beste van Nederland. Ze wil zich profileren als "de woonkamer van Den Helder" en dat lijkt aardig te lukken als ik zo de foto's bekijk. Wat een prachtbibliotheek!


Hoe ziet jouw droombibliotheek eruit?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten