donderdag 20 september 2018

RECENSIE | Midnight Sun - Trish Cook

De 17-jarige Katie Price heeft een levensbedreigende overgevoeligheid voor zonlicht, zelfs het kleinste zonnestraaltje kan door deze zeldzame ziekte haar doodvonnis betekenen.

Overdag is ze aan huis gekluisterd, met alleen het gezelschap van haar vader Jack en haar sarcastische beste vriend Morgan. Pas wanneer het donker wordt opent Katies wereld zich, en speelt ze op haar gitaar voor reizigers bij het plaatselijke treinstation. Op een van deze avonden heeft ze een toevallige ontmoeting met Charlie, die ze in het geheim al jaren bewondert. Ze houdt haar toestand geheim voor hem en samen beginnen ze een heftige romance. Katie is bereid om alles te riskeren voor een romantische zomer.


We schrijven een paar weken geleden. De eerste dagen die iets of wat op herfst lijken, brengen ook ineens een eerste verkoudheid mee. Ik lig languit ellendig te wezen in de zetel en heb nood aan een verstand-op-nul-boek voor tussendoor. Bij het bladeren door mijn e-reader valt mijn oog op de YA Midnight Sun, een bewerking van de gelijknamige film.

In Midnight Sun speelt de zeventienjarige Katie Price de hoofdrol. Ze lijdt aan xeroderma pigmentosum, een levensbedreigende overgevoeligheid aan zonlicht. Overdag kan ze haar huis daarom niet verlaten. Haar vader Jack en beste vriendin Morgan houden haar zoveel mogelijk gezelschap, maar Katies echte leven begint pas als het donker wordt. 's Nachts speelt ze gitaar in het station en kan ze een paar uur lang ervaren hoe het is om een normale tiener te zijn. Het is daar dat ze Charlie tegen het lijf loopt, een jongen waar ze al jaren stiekem verliefd op is. Ze beginnen een relatie maar Katie slaagt er maar niet in hem over haar ziekte te vertellen. Tot het te laat is om haar geheim nog op te biechten.

Het verhaal deed me denken aan Een weeffout in onze sterren van John Green, maar het heeft minder diepgang dan deze laatste. Daar is het boek ook gewoon te dun voor. Een paar extra bladzijden had er misschien wel verandering in kunnen brengen.

Ondanks het zware thema zit dit boek toch vol humor. Katie is een vrolijke meid met gevoel voor humor en haar positieve ingesteldheid werkt aanstekelijk, zowel op haar omgeving als op de lezer. Wel vond ik het jammer dat Katies beste vriendin naar de achtergrond verdwijnt van zodra Charlie in beeld komt. De dynamiek tussen de twee meiden had best wat meer aandacht verdiend. Net zoals Katies band met haar vader, want die is zo mogelijk nog mooier dan die tussen Katie en Charlie.

De schrijfster is niet vies van wat clichés, maar slaagt er tegelijk ook in om te raken en te ontroeren. Vooral naar het einde toe zat ik met een gigantische krop in mijn keel en wenste ik vooral dat het verhaal niet zou aflopen zoals ik vreesde.

Midnight Sun is een meer dan prima boek voor tussendoor, op voorwaarde dat je geen probleem maakt van wat insta-love of een paar clichés.


Midnight Sun
Trish Cook
Aantal pagina's: 192
ISBN 9789000357963
Uitgeverij Best of YA (maart 2018)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten