zondag 12 augustus 2018

Tussen de regels #98

In Tussen de regels verzamel ik elke zondag de leukste boekennieuwtjes van de voorbije week. Ik zou zeggen: pak een kopje thee of koffie en een koekje, en lees mee.


* Moby Dick, het nieuwe boekenpraatprogramma van Matthijs van Nieuwkerk op NPO1, trok donderdagavond 484 000 kijkers. In de uitzending praat hij met twee bekende gasten over hun favoriete boeken. Dit keer had hij Dieuwertje Blok en Nobelprijswinnaar Ben Feringa op bezoek. Of Belgische kijkers ook meegeteld zijn, weet ik niet, maar ik heb alleszins genoten van dit pretentieloze, spontane programma. Ik wacht met smart op een Vlaamse versie!

* Dat Nederlanders beter zijn in het maken van tv-programma's over boeken en lezen dan Belgen, bewijst ook het feit dat de VPRO een vijfdelige documentairereeks over bibliotheken gaat maken. De reeks zal in maart volgend jaar uitgezonden worden tijdens de Boekenweek.

* Justin Timberlake brengt eind oktober zijn eerste boek uit, genaamd Hindsight. Het boek zal onder andere foto's en weetjes over Justins jeugd bevatten en bespreekt ook zijn tijd bij NSYNC en zijn verdere carrière.

* In België worden de auteursrechten voor boeken voor wie slecht ziet of een andere leesbeperking heeft, in de toekomst geschrapt. Het omzetten van tekst naar braille, grootletterdruk of luisterboeken is tijdrovend en duur. Door de boeken vrij te stellen van auteursrechten wordt het voor organisaties als de Brailleliga of Luisterpunt wat gemakkelijker om boeken ter beschikking te stellen van hun leden.

* Het is het natuurlijke habitat van boekenwurmen: de boekenwinkel. Op Mentalfloss.com kun je een glimp opvangen van hoe het er achter de schermen aan toe gaat. Ook Audrey kan ons hier binnenkort alles over vertellen, want zij gaat elke week een verslagje schrijven over haar belevenissen bij de Brugse Boekhandel.

Fijne zondag!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten