dinsdag 7 augustus 2018

RECENSIE | Lieveling - Kim van Kooten

Puck is vijf jaar en woont met haar moeder in een achterstandswijk in Rotterdam. Op een dag verhuizen ze naar een kapitale villa in Zwijndrecht, waar de nieuwe man van haar moeder woont. Het lijkt een sprookje: de man – die door Puck ‘ome Meneer’ wordt genoemd – ontfermt zich over het meisje. Ome Meneer overlaadt haar met cadeaus, wast drie keer per week Pucks haren en samen maken ze lange tochten in zijn grote auto.

In Lieveling – gebaseerd op het verhaal van Pauline Barendregt – geeft Kim van Kooten een stem aan het meisje Puck, en weet ze dankzij haar lichtvoetige, maar haarscherpe toon het onvoorstelbare voorstelbaar te maken. Ze laat met dit boek licht schijnen op een donker thema en weet een heftig verhaal met humor te vertellen – een prestatie van formaat.


Zwaar thema, luchtige stijl
Wanneer ze vijf is gaat Puck met haar moeder bij "Ome Meneer" wonen. Al heel snel wordt duidelijk dat de man meer interesse heeft in Puck dan in haar moeder. Het misbruik gaat jarenlang door zonder dat iemand het opmerkt (of wil opmerken). Ondanks dit zware thema is de schrijfstijl erg luchtig. Door het eenvoudige taalgebruik en de korte zinnen lees je dit boek zo uit. Maar vergis je niet, onder het simpele uiterlijk, schuilt ontzettend veel emotie.

In het hoofd van Puck
Het is Van Kooten goed gelukt om in het hoofd van de kleine Puck te kruipen. Je leeft vanaf de eerste bladzijde mee met dat kleine, weerloze meisje. Je maakt alles mee vanop de eerste rij, maar je kan niks doen, behalve hopen dat er snel iemand ingrijpt. En daar wordt het verhaal nog eens extra schrijnend: niemand grijpt in. Ook wanneer het misbruik bekend raakt, wordt er door Pucks moeder (en de rest van de familie) op een onbegrijpelijke manier gereageerd. Ik weet dan ook niet waar ik nu het meest van walgde: het misbruik of de reactie van Pucks omgeving erop.

Karikaturaal
Waar Puck als personage erg goed is uitgewerkt, blijven de mensen in haar omgeving echter vlakke karakters. Vooral de familie van haar moeder komt niet verder dan een Flodder-achtige karikatuur, bijna op het absurde af. Dat gebrek aan diepgang maakte het voor mij, vooral naar het einde toe, moeilijk om het verhaal serieus te nemen. Ook het net iets te open einde voelde als een gehaaste afhaspeling. Jammer, want dat verdient het boek allerminst.

Ondanks dat de ervaringen van de kleine Puck een diepe indruk op mij nagelaten hebben, deed de rest van het boek dat helaas niet. Daar waren de andere personages te vlak voor en het einde net iets te open. Misschien hadden een honderdtal extra bladzijden hier wel verandering kunnen in brengen.


Lieveling
Kim van Kooten
Aantal pagina's: 236
ISBN 9789048830251
Uitgeverij Lebowski (november 2015)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten