zondag 3 juni 2018

Tussen de regels #93

Ook op deze zonnige zondag staat er weer heel wat kraakvers boekennieuws voor je klaar. Deze week meer over de Kinder & Jeugdjury, de beste Boekenmeester van Vlaanderen en een wel heel bijzonder vakantiebestemming in Schotland.


* Naast de klassieke leesclubs die we allemaal wel kennen, zijn ook de voorleesclubs aan een opmars bezig. Steeds meer mensen engageren zich om voor te lezen in gevangenissen of aan kansarme gezinnen, zo meldt De Morgen.

* Meester Jan Lembrechts van lagere school Sint-Mauritius in Bilzen mag zichzelf "de Beste Boekenmeester van Vlaanderen" noemen. Die titel - en daarmee ook honderd kinderboeken voor de schoolbibliotheek - krijgt hij omdat hij als voltijds leescoƶrdinator de leerlingen aan het lezen brengt. "Een boek lezen heeft hetzelfde effect als een Dafalgan slikken. Niet op het lichaam, wel op de ziel. Lezen helpt tegen de verzuring en verbittering in de wereld, en een goed boek verruimt de blik van het kind.", aldus Lembrechts. 

* Het laatste boek over Beertje Paddington ligt vanaf donderdag in de winkels in Engeland. Schrijver Michael Bond schreef het boek net voordat hij vorig jaar op 91-jarige leeftijd overleed. In Paddington at St. Paul's brengt het Britse beertje een bezoek aan St. Paul's Cathedral waar hij wordt verward met een koorzanger. Van de Paddingtonboekjes werden er zo'n 35 miljoen exemplaren verkocht.

* De selectie voor de Kinder- & Jeugdjury Vlaanderen werd afgelopen week bekend gemaakt. Een groep nominatielezers bestaande uit o.a. oud-juryleden, leerkrachten en bibliothecarissen stellen elk jaar een gevarieerde lijst samen voor de verschillende leeftijdsgroepen. Deze boeken gaan de jonge juryleden het komende jaar dan lezen. Onder de selectie pareltjes als Waarom een bos geen ramen heeft, Lampje, Te waar om mooi te zijn en De poppenmaker van Krakau
* Het is bijna zomer en dat betekent dat ook de Spannende Boekenweken eraan zitten te komen. De Volkskrant ging met vijf Nederlandse thrillerschrijvers in gesprek over de gouden regels van het genre. 

* Een Schotse boekenwinkel lijkt het gat in de markt gevonden te hebben. The Open Book is namelijk te boeken via Airbnb. Je kunt er je vakantie doorbrengen als boekhandelaar. Het concept is een doorslaand succes, want The Open Book is volzet tot een heel eind in 2021. 


Zou jij tijdens je vakantie een boekhandel willen runnen of lig je liever met een boek aan het zwembad?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten