dinsdag 12 juni 2018

RECENSIE | Wildernis - Jane Harper

Met enige tegenzin beginnen vijf vrouwen aan een zware, regenachtige trektocht. Slechts vier van hen bereiken de eindstreep. De tocht door het ruige achterland van Australië was bedoeld om de vijf collega's uit hun kantoorbubbel te halen en zo meer kracht en teamgevoel te creëren. Aaron Falk, agent bij de federale politie, is extra geïnteresseerd in de vermiste vrouw, Alice Russel. Ze is de klokkenluider in Falks onderzoek - en wist bepaalde geheimen. Over de firma waar ze werkte en over haar collega's. In plaats van over een trektocht met een hechte samenwerking als resultaat, krijgt Falk verhalen te horen over een tocht vol beschuldigingen, agressie en afbrokkelend vertrouwen. En hoe dieper hij in de verdwijningszaak duikt, hoe groter de gevaren lijken te worden...Harpers debuut De droogte was zonder twijfel één van de beste thrillers die ik vorig jaar las en de verwachtingen voor een opvolger waren dus hooggespannen. Ook in dit tweede boek is de hoofdrol weggelegd voor agent Aaron Falk. Wanneer er een jonge vrouw verdwijnt na een teambuildingsuitje in de Australische hooglanden, is zijn aandacht getrokken. Alice Russell is namelijk de klokkenluider in één van zijn onderzoeken naar fraude. Is Alice gewoon verdwaald of zijn de geheimen die ze kende over de firma en haar collega's haar fataal geworden?

Vrouwen vs. natuur
Harper kiest in Wildernis voor twee verhaallijnen. Aan de ene kant volg je de zoektocht naar Alice vanop de eerste rij, aan de andere kant kom je ook te weten wat er op de trektocht van de dames gebeurde. De vrouwen in de groep hebben niet alleen te lijden onder de natuurkrachten, ze dragen ook hun persoonlijke demonen met zich mee. Als een ui pelt Harper laag per laag de onderlinge verhoudingen af.

Beklemmende omgeving
Net zoals in haar vorige boek is er ook hier een belangrijke rol weggelegd voor de omgeving. De Australische hooglanden zijn niet louter een setting, maar bijna een personage. De ondoordringbaarheid ervan zorgt voor een beklemmende, dreigende sfeer die Harper het hele boek lang weet vast te houden.

Spannend tot op het einde
Een plot zoals die van Wildernis is amper te voorspellen of te doorzien. Tot helemaal op het einde is het onduidelijk wat er nu met Alice gebeurd is. De uiteindelijke ontknoping was niet wat ik ervan verwachtte en viel me eerlijk gezegd ook wat tegen, al geef ik het niet graag toe. In mijn hoofd waren er talloze boeiendere opties mogelijk. Maar dat neemt niet weg dat Wildernis ook dit jaar hoog op mijn favorietenlijstje zal belanden!


Wildernis
Oorspronkelijke titel: Force of nature (vertaling door Catalien van Paassen en Willem van Paassen)
Jane Harper
Aantal pagina's: 368
ISBN 9789400509740
Uitgeverij A.W. Bruna (maart 2018)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten