donderdag 7 juni 2018

RECENSIE | Ondenkbaar - Bianca Nederlof

Amsterdam Pride, hartje zomer. Drie aanslagen, zesentwintig doden, tientallen gewonden. Ontelbaar veel levens zullen nooit meer hetzelfde zijn. Een halfjaar later. Evelien probeert de band te herstellen met haar tweelingbroer, die sinds de aanslagen niet meer is wie hij was. Ondertussen voelt ze zich steeds meer in het nauw gedreven door een onbekende, die haar grimmige berichten stuurt. Wanneer er iets vreselijk gebeurt met een collega, vermoedt Evelien dat er iets niet klopt en ze is vastbesloten erachter te komen wat dat is. Maar dan is het te laat en ze wordt voor een onmogelijke keuze gesteld.


Meer dan drie jaar geleden las ik Ongrijpbaar, het thrillerdebuut van Bianca Nederlof. Ik las het boek toen in één middag uit. Op een opvolger was het even wachten, maar ondertussen is er dus Ondenkbaar.

De impact van een aanslag
Een aanslag op de Amsterdam Pride vormt het begin van deze thriller. Daarna lezen we over de impact die deze gebeurtenis had op de hoofdpersonages. Lieke verloor haar beide ouders, Ralf zijn vriend. Ook Eveliens tweelingbroer Eric is sterk aangeslagen door wat er gebeurd is. Ze probeert het contact met hem te herstellen, wanneer ze vreemde berichten begint te krijgen via Facebook. Wanneer er haar collega iets vreselijks overkomt, gaat ze zelf op onderzoek uit.

Actuele thema's en een vlotte stijl
De schrijfster combineert actuele thema's als terrorisme en pesten in een vlot geschreven thriller. Al draait het boek, in tegenstelling tot wat ik verwachtte, niet rond de aanslag. Het verhaal wordt niet chronologisch verteld en ook het perspectief wisselt regelmatig. Dat zorgde bij mij voor verwarring, ook al staat de datum er altijd netjes bij. De personages zijn wel heel realistisch en geloofwaardig, waardoor het prettig is om hen te volgen. 

Vrij voorspelbaar
De plot zit goed in elkaar maar al vrij vroeg in het verhaal heb je door hoe de vork in de steel zit. Daardoor is Ondenkbaar een pak voorspelbaarder dan zijn voorganger. Toch blijft het boek vlot lezen en heb je het in een mum van tijd uit. Een fijne thriller voor tussendoor die het met zijn jeugdige personages en vlotte stijl ook goed zal doen bij young adults.


Ondenkbaar
Bianca Nederlof
Aantal pagina's: 300
ISBN 9789491875519
Uitgeverij LetterRijn (april 2018)

Met dank aan de uitgeverij voor het recensie-exemplaar.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten