zondag 13 mei 2018

Tussen de regels #90

Deze week in Tussen de regels een onverwachte winnaar van de Libris Literatuur Prijs, een nieuwe directeur voor het Antwerpse Letterenhuis en een wel heel bijzondere lijst met genomineerden voor het Beste Boek voor Jongeren 2018.* De Nederlands-Turkse auteur Murat Isik is de onverwachte winnaar van de Libris Literatuur Prijs 2018. Juryvoorzitter Abdelkader Benali prees de zeshonderd pagina’s tellende coming-of-age-roman Wees onzichtbaar als "een universele, beklemmende en diep menselijke roman": "Murat Isik trekt je vanaf de eerste bladzijde met de vanzelfsprekende autoriteit van de geboren schrijver het verhaal binnen."

* Nele Hendrickx, 42 jaar, wordt de nieuwe directeur van het Antwerpse Letterenhuis. Ze volgt daarmee Leen van Dijck op, die sinds 1997 aan het hoofd staat van de culturele instelling en eind mei met pensioen gaat. Hendrickx staat op dit moment nog aan het hoofd van uitgeverij De Geus.

* Sonja Barend, Howard Komproe, Gijs Scholten van Aschat, Arthur Japin en Sander de Heer maken kans op de Hebban Luisterboek Award 2018, een bekroning voor de voorlezer en schrijver van het beste luisterboek van het jaar. De genomineerde boeken zijn Alleen op de wereld van Hector Malot, voorgelezen door Gijs Scholten van Aschat en Het labyrint der geesten van Carlos Ruiz Zafon, voorgelezen door Sander de Heer. Sonja Barend is genomineerd voor het voorlezen van haar eigen biografie Je ziet mij nooit meer terug. Howard Komproe is genomineerd voor het voordragen van Kleurenblind, het levensverhaal van de Zuid-Afrikaanse komiek, acteur en televisiepresentator Trevor Noah. Arthur Japin las zijn eigen boek Kolja voor.

* Maandag werden de nominaties voor het Beste Boek voor Jongeren 2018 bekend gemaakt. (Deze prijs ken je misschien nog wel als de Dioraphte Literatour Prijs.) Een volwassen vakjury draagt de nominaties voor, een jongerenjury kiest de uiteindelijke winnaar. De kanshebbers in de categorie Oorspronkelijk Nederlandstalig zijn Onder een hemel van sproeten (Alex Boogers), Duizend vaders (Nhung Dam), Het leven zelf (Roelof ten Napel), Wij zeggen hier niet halfbroer (Henk van Straten) en Aantekeningen voor het verplaatsen van Obelisken (Arjan van Veelen). In de categorie Vertaald maken Ellebogen (Fatma Aydemir), Laat los mijn hand (Edward Docx), Montpelier parade (Karl Geary), Wie het mooist valt (Sara Novic) en The Hate U Give (Angie Thomas) kans op prijs.

Welgeteld één YA onder de genomineerden dus. Een vreemde keuze die niet alleen mij opviel. Er was deze week op sociale media dan ook veel te doen rond de nominaties. Welke boeken zouden van jou zeker op de lijst moeten staan?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten