zondag 22 april 2018

Tussen de regels #88

Elke zondag verzamel ik het boekennieuws van de afgelopen week in Tussen de regels. Deze week o.a. het Prentenboek van het Jaar 2019, de Prijs der Nederlandse Letteren en het internationale succes van Lize Spit.


* Lize Spit blijft harten veroveren. De vertaling van haar debuutroman Het smelt, maakt nu ook in Italië furore. Het boek, dat in het Italiaans Si scioglie heet, is genomineerd voor de prestigieuze Premio Strega Europeo. Deze onderscheiding geldt als de belangrijkste Italiaanse internationale literatuurprijs. De winnaar wordt bekendgemaakt op 13 mei tijdens de boekenbeurs van Turijn.

* De 83-jarige dichteres en proza- en toneelschrijfster Judith Herzberg krijgt de Prijs der Nederlandse Letteren, de meest prestigieuze literaire onderscheiding in het Nederlandse taalgebied, die eens per drie jaar wordt uitgereikt. Herzberg debuteerde in 1963 met de bundel Zeepost en schreef vanaf de jaren zeventig ook meerdere toneelstukken. In 1997 kreeg ze de P.C. Hooftprijs voor haar hele oeuvre. De vorige Prijs der Nederlandse Letteren ging naar Remco Campert. Eerdere winnaars zijn onder anderen Cees Nooteboom, Hella Haasse, Gerard Reve en Harry Mulisch.

* De officiële biografie van Prince zal eind 2018 verschijnen. Het Engelstalige boek werd een maand voor de dood van de zanger in 2016 al aangekondigd, maar het was tot nu toe nog onbekend wanneer de biografie uit zou komen. Toen werd al aangekondigd dat het boek de naam The Beautiful Ones zou gaan krijgen, maar het is nog niet bekend of deze titel definitief is. 

* A Higher Loyalty, de veelbesproken memoires van ex-FBI-baas James Comey verschijnen ook in het Nederlands. Uitgeverij De Geus geeft het boek met de titel Loyaliteit. Waarheid, leugens en leiderschap. De voormalig FBI-directeur spreekt op 8 mei uit.

* Een huis voor Harry van Leo Timmers is verkozen tot Prentenboek van het Jaar 2019. Het prentenboek zal centraal staan tijdens De Nationale Voorleesdagen die plaatsvinden van woensdag 23 januari tot en met zaterdag 2 februari 2019.

* Afgelopen week werden de eerste Indie Awards uitgereikt, prijzen voor boeken die uitgegeven zijn in eigen beheer. De juryprijs voor het beste boek van 2017 ging naar de Rotterdamse schrijver Tjeerd Langstraat met Eeuwig donker. Alle andere winnaars kun je hier terugvinden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten