zondag 15 april 2018

Tussen de regels #87

Vorige week was er geen Tussen de regels, dus dit keer heb ik voor jullie het boekennieuws van de afgelopen twee weken verzameld. Als het over boeken gaat, is meer altijd beter, toch?


Margot Vanderstraeten krijgt dit jaar de E. du Perronprijs voor haar boek Mazzel tov. De prijs is bedoeld voor schrijvers en andere kunstenaars die bijdragen aan 'de bevordering van wederzijds begrip en een goede verstandhouding tussen de in Nederland woonachtige bevolkingsgroepen'. Vorig jaar won Stefan Hertmans de prijs voor zijn roman De bekeerlinge.

* Het toneelstuk Harry Potter And The Cursed Child heeft een record gebroken op Broadway. Het toneelstuk moet officieel nog in première gaan, maar de acht voorvertoningen die al gegeven zijn, leverden ruim 1,7 miljoen euro op, de hoogste weekomzet voor een niet-musical ooit.

* Annet Schaap heeft de Woutertje Pieterse Prijs voor het mooiste kinderboek gewonnen met haar schrijfdebuut Lampje. Eerder illustreerde ze al bijna tweehonderd kinderboeken. Ik las Lampje afgelopen week in één ruk uit en vind het een meer dan terechte winnaar. Mijn recensie komt er dus ook heel snel aan.

* Vlaams minister van Omgeving, Natuur en Landbouw Joke Schauvliege schenkt aan elk derde leerjaar in Vlaanderen een nieuw boek van jeugdauteur Marc de Bel. Met De wraak van ridder Piepus wil de minister sensibiliseren rond zwerfvuil en sluikstort. In het boek trekken de Boeboeks Piepel en Soeza ten strijde tegen zwerfvuil. Als je nu toevallig niet in het derde leerjaar zit, kun je het boek ook gewoon kopen bij de boekhandel.

* De longlist voor de Brusseprijs 2018, de prijs voor beste oorspronkelijk Nederlandstalige journalistieke boek, is bekend gemaakt. Nog elf boeken maken kans op de prijs. De volledige lijst kun je hier terugvinden.

* Vier dichtbundels zijn genomineerd voor de C. Buddingh’-Prijs 2018, de prijs voor beste Nederlandstalige poëziedebuut. De genomineerden zijn Dean Bowen (Bokman), Radna Fabias (Habitus), Elisabeth Tonnard (Voor het ideaal, lees de schaal) en Arno Van Vlierberghe (Vloekschrift).

* Ben jij ook altijd zo benieuwd of en wat schrijvers zelf lezen? Stephen King maakte voor Goodreads een top tien van zijn favoriete boeken, maar hij zegt er wel bij dat die lijst er op een andere dag totaal anders zou kunnen uitzien. Hmm, ook dat komt me bekend voor...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten